De Belgische regering kondigde gisteren een versoepeling van de coronamaatregelen aan. Door die versoepeling zou de organisatie van de Belgische GP gebruik kunnen maken van een nieuwe regel dat er op plaatsen waar het publiek veilig kan zitten meer dan 800 toeschouwers aanwezig mogen zijn. Toch besluit organisator Spa Grand Prix, zoals gepland, het evenement achter gesloten deuren te organiseren.

De Belgische federale regering maakte woensdag bekend dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Waar massa-evenementen oorspronkelijk tot 31 augustus verboden waren, is het binnenkort weer mogelijk om evenementen te organiseren voor een groter publiek. Voorwaarde is wel dat de toeschouwers dan op een veilige afstand van elkaar kunnen zitten. Ondanks de versoepeling zal de GP van België toch achter gesloten deuren plaatsvinden.

Lees ook: Grosjean heeft wel oren naar Renault-rentree: ‘Is een interessant zitje vrij’

“We keren niet op onze stappen terug”, vertelt Vanessa Maes van organisator Spa Grand Prix aan Het Belang van Limburg. “Al onze onderhandelingen met Formula One Management (FOM) waren gebaseerd op het gegeven dat er tot 31 augustus geen massa-events mochten plaatsvinden. We zijn erin geslaagd een oplossing te vinden die de Waalse regio niets zal kosten en willen die ook behouden.”

De organisatie wil, om financiële en contractuele redenen, niet afwijken van het oorspronkelijke plan. Volgens de Belgische krant vreest Spa Grand Prix namelijk dat de FOM zijn gunstige voorwaarden zou kunnen herzien. Die waren allicht opgesteld rond de veronderstelling dat Spa Grand Prix geen inkomsten uit ticketverkoop zou halen. Indien dat verandert, zou het mogelijk zijn dat de FOM de som die Francorchamps op tafel moet leggen gevoelig zou verhogen. En dat risico willen ze bij Spa Grand Prix niet nemen.

Lees ook: Circuitvoorzitter Spa: ‘Een kalender zonder Spa zou niet hetzelfde zijn’