Jolyon Palmer wil het liefst in de Formule 1 blijven racen, maar ziet onder meer de Indycar Series als alternatief. Waar hij in elk geval geen trek in heeft, is een reserverol.

Palmer raakt zijn zitje bij Renault na dit seizoen kwijt en veel andere opties zijn er niet. Williams heeft nog wel een zitje vrij, maar Palmer lijkt daar niet bovenaan het lijstje te staan.

“Hoe ik het zie, is dat er één zitje is, met meerdere coureurs die hun zinnen er op hebben gezet”, verwijst hij naar het vacante Williams-stoeltje. “Er is een kans, maar ik ga niet alles op één ding inzetten.”

De focus ligt voor Palmer sowieso op het werk óp de baan. “Ik wil in de resterende races laten zien wat ik kan. Of het nou een langer verblijf in de Formule 1 oplevert of niet, dit is momenteel mijn beste podium om mezelf te etaleren.”

Palmer in actie op Monza.

“Ik wil ook graag in de Formule 1 blijven, maar tenzij je zeker bent van je zitje bij een goed team is er van jaar-op-jaar veel druk”, erkent Palmer, die ook vorig jaar lang moest wachten voor hij duidelijkheid kreeg over zijn toekomst. Toen kon hij dus nog wel een jaartje bij Renault blijven.

Met dat contract bijna ten einde, en de afgelopen maanden veel speculatie over een mogelijke voortijdige exit van Palmer, wil de coureur als er straks geen Formule 1-zitje meer in zit iets voor de langere termijn.

“Ik wil dan ergens aan de slag waar ik kan genieten van het racen en me op de langere termijn kan richten.” Er is veel waar Palmer in dat opzicht open voor staat, zegt hij. “Indycar is een optie, maar er zijn genoeg andere klassen buiten de Formule 1 om in te racen. Een voorkeur wil ik nu niet uitspreken.”

Wat hij in elk geval niet gaat doen, is een rol als test- en reservecoureur aannemen in de Formule 1. “Daar heb ik geen interesse in”, zegt de coureur die in 2015 al derde rijder was bij Lotus en zo’n stap terug niet ziet zitten.