Jolyon Palmer moet beter presteren, daar maakt Renault geen geheim van, al stelt het de Brit geen ultimatum. “We willen hem de mogelijkheid geven zijn zelfvertrouwen terug te winnen.”

Want daar ontbreekt het Palmer op het moment aan, vertelt Renault-topman Cyril Abiteboul aan Auto, Motor und Sport. “Hij heeft zijn kwaliteiten als coureur immers niet verloren en heeft zich in de GP2 en vorig seizoen bij ons ook wel bewezen.”

“Dit jaar is echter slecht begonnen voor hem en daar lijdt hij onder, terwijl hij ook nog eens met veel betrouwbaarheidsproblemen te maken heeft gehad en een teamgenoot naast zich heeft die extreem snel is. Zo’n situatie vereist dan dat je als coureur een tandje erbij zet, maar dat is nog niet gelukt en daarom is hij in een negatieve spiraal terechtgekomen.”

Abiteboul, die eerder al aangaf dat Palmer moet presteren, benadrukt dat hij hem in de eerste plaats ‘de mogelijkheid wil geven zijn zelfvertrouwen terug te winnen’. Volgens de Fransman laat dat onverlet dat Palmer weet dat er resultaten moeten volgen, omdat Renault het zich ‘niet kan veroorloven’ alleen met Nico Hülkenberg punten te scoren, maar: “Ik stel Jolyon geen ultimatum.”

Geruchten over een rijderswissel zijn dan ook niet aan Abiteboul besteed. “Op dit moment sluit ik dat uit”, zegt hij, wellicht veelbetekenend. “Beide partijen weten dat hij zijn problemen moet oplossen. Het is een lastige tijd voor hem, maar ook voor ons, en we moeten daar samen doorheen.”

Palmer is aan een lastig tweede jaar bij Renault bezig.

Toekomst
Wat 2018 betreft, en dan specifiek de situatie op de rijdersmarkt, zegt Abiteboul te weten dat er ‘veel coureurs’ zijn die interesse hebben in het Renault-project. “Wij zijn één van de drie autofabrikanten in deze sport en zijn als team volop in opbouw. Wij kunnen alleen maar beter worden.”

“De coureurs die interesse tonen, weten dat we in 2018 nog geen auto hebben om races te winnen, maar aan het begin van een succesverhaal staan. Wie hier volgend jaar dan ook rijdt, moet helpen dit een winnend team te maken, wat bijvoorbeeld ook precies is waarom Nico hierheen is gekomen.”