Renault heeft de overname van Lotus voltooid. Daarmee staat niets een terugkeer van het Franse automerk met een eigen Formule 1-team nog in de weg.

Renault rondde de verkoop vrijdag al af, blijkt uit een persbericht dat Lotus maandag deed uitgaan. Renault heeft nu officieel alle Lotus-aandelen overgenomen van Gravity Motorsport, de voormalige eigenaar van Lotus.

De financiële soap die zich al maanden rond Lotus afspeelde, is bovendien ten einde. Het hooggerechtshof in Londen dreigde het team onder curatele te stellen, maar nadat Renault alle schuldeisers afbetaalde, was dat niet meer nodig. Maandag hief de rechter de zaak tegen Lotus op.

“Alles is geregeld”, zei Lotus-CEO Matthew Carter tegen Autosport. “Alle schuldeisers zijn betaald. Het was vandaag in de rechtszaal dan ook een simpele invuloefening.”

Presentatie

Op een presentatie in Parijs in februari maakt Renault onder meer bekend wat de officiële teamnaam wordt, wie de renstal gaan leiden en welke sponsors er zijn aangetrokken. In de tussentijd nemen Renault-kopstukken Jérôme Stoll en Cyril Abiteboul de honneurs waar in de teamleiding.

Begin december maakte Renault bekend dat het Lotus zou gaan kopen. Aan die aankondiging gingen maanden van onzekerheid vooraf, waarin het weinig had gescheeld of de Fransen hadden de Formule 1 helemaal verlaten. Zo ver is het dus niet gekomen: volgend jaar staat er voor het eerst sinds 2011 weer een Renault-fabrieksteam op de grid.

Eind februari zal de nieuwe Renault vermoedelijk voor het eerst te bewonderen zijn. In het persbericht meldt het team op schema te liggen om de nieuwe auto tegen die tijd af te hebben, wanneer de eerste wintertest in Barcelona op het programma staat.