De kwalificatie is voor Renault absoluut niet naar wens verlopen. Voor beide coureurs was de sessie in Sjanghai na Q2 afgelopen, al start Vitaly Petrov wel vanuit de toptien.

Petrov zette een snelle tijd neer in het tweede deel van de kwalificatie, maar toen stopte zijn motor ermee. Renault achterhaalde inmiddels dat de luchttoevoer naar de krachtbron werd uitgeschakeld, waardoor er geen vermogen meer was.

Het team denkt dat de motor niet gewisseld hoeft te worden, wat betekent dat Petrov gewoon als tiende van start kan gaan in China. “Ik had net de vierde tijd in Q2 gereden toen ik plots stilviel. Alles zag er goed uit, maar daar had ik toen niets meer aan”, weet de Renault-coureur.”

“Ik kon geen kant meer op, zelfs mijn auto het gras opsturen was teveel gevraagd. Het is in ieder geval positief om te weten dat het goed zit met de snelheid van de auto. Vanaf plek tien is er alle hoop om naar voren te komen, zeker als ik uit de startblokken schiet.”

Voor Heidfeld wordt dat een lastige opgave. De Duitser realiseerde slechts de zestiende tijd nadat hij – vanwege de rode-vlagsituatie die Petrov veroorzaakte – vast kwam te zitten in verkeer. “We zijn sneller dan onze tijden doen vermoeden”, stelt Heidfeld. “Maar het wordt niet gemakkelijk.”

“Hopelijk kan ik net als de vorige twee Grands Prix goed starten en posities winnen, dat zou mijn kansen op een mooi resultaat enorm vergroten. En gelukkig is het op dit circuit mogelijk om anderen in te halen, dus ik heb nog volop kans om voor de punten te strijden.”