Sauber-teambaas Frédéric Vasseur had gehoopt in Abu Dhabi aan te kondigen wie in 2018 voor het team rijden, maar de beslissing is nog even uitgesteld.

Het gaat daarbij niet om maanden of weken, maar om dagen, zo vertelt Vasseur aan Autosport. De Fransman erkent dat zijn eerdere inschatting iets te optimistisch was en er dit raceweekend vermoedelijk geen duidelijkheid volgt: “Volgende week is waarschijnlijker.”

Vasseur begrijpt dat het voor de coureurs en de buitenwereld interessant is te weten wie komend seizoen voor Sauber rijden, maar volgens de teambaas staat dit agendapunt binnen de Zwitserse renstal zelf niet met punt op één. “We hebben genoeg andere zaken te regelen.”

Veruit het belangrijkste punt lijkt hoe nauw de samenwerking met motorleverancier en technische partner Ferrari in 2018 wordt. Volgens recente geruchten in bepaalde publicaties zou Sauber een volwaardig ‘B-team’ kunnen worden, inclusief het omdopen van de motoren tot Alfa Romeo’s.

Vasseur vertelt nu echter dat dit laatste momenteel niet aan de orde is. “Het zou onderwerp van gesprek kunnen worden, maar is dat tot op heden niet.” Met oog op de langere termijn stelt hij wel “zeer open te staan” voor deze optie, al zei hij eerder dat Sauber geen compleet ‘B-team’ wil worden.

Ericssons Sauber-toekomst lijkt mede afhankelijk van Ferrari.

Ericsson of Giovinazzi?
Het lijkt hoe dan ook zeker dat in 2018 een Ferrari-pupil voor Sauber rijdt. De verwachting is dat het Formule 2-kampioen Charles Leclerc wordt, met de vraag of Ferrari-collega Antonio Giovinazzi ook op een zitje kan rekenen of Sauber verder gaat met Marcus Ericsson.

“Ik weet dat Ferrari twee coureurs bij Sauber wil plaatsen en dat is op het moment mijn grootste zorg”, vertelt Ericsson, die aangeeft dat ook hij in de wachtkamer zit tot duidelijk is in welke mate Ferrari en Sauber gaan samenwerken.

“Los van de Ferrari-situatie heb ik er redelijk vertrouwen in dat ik volgend jaar één van de Sauber-coureurs ben, tenzij Ferrari de twee zitjes mag vullen”, zegt Ericsson, die geen alternatieven binnen de sport heeft. “Mijn management heeft contacten in andere klassen, maar de Formule 1 is mijn doel.”