Sauber heeft bevestigd dat teambaas en ceo Monisha Kaltenborn, zoals woensdag al werd gesuggereerd, het team heeft verlaten. Een verschil in visie lag hieraan ten grondslag.

Dat verklaart het Zwitserse team in een statement op haar website. Teameigenaar Longbow Finance laat bij monde van bestuursvoorzitter Pascal Picci weten dat het om ‘een wederzijdse beslissing’ gaat. De reden? “We verschillen van visie over de toekomst van het team”, zegt hij.

Kaltenborn wordt uiteraard bedankt voor bewezen diensten en ‘sterke leiderschap’ in haar vele jaren bij Sauber, terwijl het team haar het beste wenst voor de toekomst. Sauber maakt verder bekend spoedig een nieuwe teambaas te willen presenteren.

In een aparte verklaring weerlegt Sauber, met klem, de suggestie dat een verschil van mening over de behandeling van de coureurs – en het vermeend prioriteren van Marcus Ericsson – een rol gespeeld zou hebben. “Daar is niks van waar, onze coureurs zijn altijd – en worden ook nu – gelijk behandeld.”

Het prefereren van de ene coureur boven de andere zou bovendien tegen Saubers filosofie indruisen. Daarnaast zijn de geruchten schadelijk voor Ericsson, teamgenoot Pascal Wehrlein en het management van het team, aldus Picci.