Simracer Allert van der Wal (20) bereikte in juli een mijlpaal: hij tekende een contract bij Sauber. Met Sauber deed hij onlangs mee aan F1 Esports, het virtuele wereldkampioenschap Formule 1. “Je kunt wel zeggen dat mijn droom uitgekomen is.”

De opzet van F1-esports is net wat anders dan het ‘echte’ Formule 1-kampioenschap. Achttien coureurs rijden tien races op 25% van de echte raceafstand. Van der Wal deed namens Sauber mee aan het toernooi en dat beviel goed, “want je bent hier echt onderdeel van het team”. De Eindhovenaar reed vier races en scoorde daarin 22 punten. Zijn beste resultaat: een zesde positie in de slotrace. Niet slecht voor iemand die pas in 2016 begon met simracen.

Lees ook – Esports: Mercedes is ook virtueel dominant en pakt beide titels

Van der Wal met zijn teamgenoten, Marcus Ericsson en Charles Leclerc.

“Het is echt een heel competitief kampioenschap”, legt Van der Wal uit aan FORMULE 1. “Ik heb helaas maar vier races meegedaan, onder andere door school – het tweede raceweekend viel middenin mijn tentamenweek. Van die vier races heb ik elke race vleugelschade opgelopen, dus ik ben niet echt tevreden.” Zijn punten waren toch belangrijk voor Sauber: het team eindigde als derde in het kampioenschap. “We behaalden ons doel en zijn het kampioenschap geëindigd in de top drie. Het harde werk van het team heeft zich uitbetaald en dat is belangrijk.”

Het tweede esports-seizoen zit er dus op. Wat Van Der Wal volgend seizoen doet is nog niet helemaal duidelijk. “Maar mijn contract met Sauber loopt nog wel een paar maanden door, dus ik maak me geen zorgen.” Hij heeft in ieder geval nog genoeg ambities, bijvoorbeeld een functie als coureur bij een Formule 1-team. “Mijn uiteindelijke droom is om als simulatorcoureur of testrijder bij een team aan de slag te gaan. Een beetje zoals Rudy van Buren bij McLaren.” Of dat erin zit? De tijd zal het leren; Van der Wal heeft in twee jaar simracen zijn plafond in ieder geval nog lang niet bereikt.

In het nieuwste magazine van FORMULE 1, nr. 18, lees je het volledige interview met Allert van der Wal. Hij vertelt daarin onder meer over zijn ontmoetingen met Marcus Ericsson en Charles Leclerc, zijn PR-werkzaamheden voor Sauber én Van der Wal geeft tips voor beginnende simracers. FORMULE 1 nr. 18 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.