Esteban Ocon start de Grand Prix van de Verenigde Staten noodgedwongen vanuit de pitstraat. Alpine heeft besloten om de A522 van de Franse coureur in het parc fermé van enkele nieuwe motorcomponenten te voorzien.

Dat is tegen de regels en dus wordt Ocon van de startgrid verbannen. Hij zou eigenlijk als achttiende van start gaan, maar moet nu vanuit de pitstraat vertrekken. Hierdoor schuiven Mick Schumacher, Guanyu Zhou en Nicholas Latifi een plekje op. Het drietal mag zelfs nog een plekje naar voren op de startgrid omdat ook Yuki Tsunoda bestraft is. De Japanner van AlphaTauri krijgt enkele nieuwe versnellingsbakonderdelen en moet vijf plaatsen naar achteren.

Ferrari boven in de VS

Voor de tweede keer dit jaar mag Ferrari het (in theorie) beste startplekje voor een Formule 1-race in de Verenigde Staten innemen. Was het in mei Charles Leclerc die pole pakte voor de Miami Grand Prix, in Austin was het zaterdag Carlos Sainz die die eer kreeg toebedeeld.

De Spanjaard was al de snelste in het eerste deel van de kwalificatie en moest na een iets mindere Q2 (een derde tijd) alle zeilen bijzetten om de beslissende laatste slotfase de snelste tijd neer te zetten. Dat deed hij ten koste van Charles Leclerc en Max Verstappen die op 0.065 en 0.092 seconde respectievelijk tweede en derde werden.

Lees ook: Sainz bezorgt Ferrari in Amerikaanse jubileumrace de eerste pole ooit

Zo op het oog een volledig Ferrari-rode eerste startrij dus, maar Leclerc liep wegens een motorwissel tegen een gridstraf van tien plaatsen aan en dus ziet Sainz vanavond om 21:00 uur Nederlandse tijd niet zijn huidige teammaatje, maar voormalig teamgenoot Verstappen naast zich staan op de startgrid van het Circuit of the Americas. Die laatste start aan de binnenkant van de baan en dat lijkt met het oog op de linkerbocht aan het einde van het rechte stuk misschien wel de betere startpositie. De statistieken wijzen uit dat de coureur die in Austin vanaf de tweede startplek vertrekt de beste uitgangspositie heeft om als eerste uit de eerste bocht te komen. Dat gebeurde op het Circuit of the Americas in vier van de zes laatste verreden races.

Tijdschema Amerikaanse GP: Wakker blijven tot in de late uurtjes

Mercedes

Sainz en Verstappen voelen de hete adem van twee Mercedessen in hun nek. Lewis Hamilton en George Russell zijn er op gebrand om dit seizoen nog iets recht te zetten en de bij Austin gelegen omloop is daarvoor het ideale jachtterrein. Van de negen voorgaande, in Texas verreden USGP’s werden er zes door Mercedes gewonnen.

Gridstraffen

Ocon, Tsunoda en Leclerc kregen dus een gridstraf, maar zij waren niet de enigen. Ook Sergio Pérez Fernando Alonso en Guanyu Zhou moeten vijf plaatsen naar achteren.

De volledige startopstelling van de Amerikaanse Grand Prix