Met de nieuwe regels voor 2017 zijn de Formule 1-auto’s dit jaar een stuk sneller dan voorheen. Of we ooit nog in de buurt komen van de oude ronderecords is nog even afwachten. De testdagen op het Circuit de Catalunya in Barcelona maakten in ieder geval wél duidelijk dat het kan.

We duiken eerst even in de geschiedenis van de rondetijden van het Circuit de Catalunya-Barcelona: in 2007 is de laatste bocht van het circuit aangepast. De lange, bloedsnelle doordraaier werd toen behoorlijk de nek omgedraaid, met halverwege een chicane, waardoor deze nu een stuk langzamer is. De rondetijden van de laatste tien jaar zijn daardoor niet te vergelijken zijn met de tijden van daarvoor, toen tijden in de 1 minuut 14 werden geklokt.

Rubens Barrichello in zijn Brawn BGP 001 tijdens de kwalificatie van de GP van Spanje 2009.

Officieel
In 2009 werd de nog altijd snelste officiële tijd op het ‘nieuwe’ Circuit de Catalunya gereden. Dat is de 1:19.954 van Rubens Barrichello, met de Brawn BGP 001. Rubinho klokte deze tijd in Q2 van de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje van 2009. In de race op zondag reed de Braziliaan toen ook de snelste ronde met 1:22.762. Het officiële ronderecord tijdens de race op de baan in Barcelona werd een jaar eerder in de geschiedenisboeken gezet: Kimi Räikkönen reed toen met zijn Ferrari F2008 een rondje 1:21.670.

Massa Ferrari Testing Barcelona Catalunya 2008

Felipe Massa heeft nog steeds het officieuze ronderecord op zijn naam staan. Dit staat al sinds 2007.

Officieus
Tijdens de testdagen in 2008 reed Felipe Massa voor Ferrari datzelfde jaar de snelste officieuze ronde op het circuit, sinds de aanpassing van een jaar eerder dus. De Braziliaan legde een ronde af in 1:18.339. Zijn landgenoot Rubens Barrichello reed in 2009 tijdens de testdagen toen ook de snelste tijd. Hij deed toen 1:18.926 over z’n snelste rondje.


Testdagen
Tijdens de testdagen van dit jaar komen de tijden van de nieuwe auto’s weer een beetje in de buurt van de snelste tijden van weleer. Valtteri Bottas reed op dag drie de snelste tijd met 1:19:705. Ter vergelijking: vorig jaar was Kimi Räikkönen in zijn Ferrari tijdens de testdagen het snelst met 1:22.765. The Iceman boekte wel progressie, want dit jaar was hij met zijn 1:20.960 al veel sneller dan een jaar geleden. Lewis Hamilton was vorig jaar overigens de snelste man in de kwalificatie, in 1:22.000, die tijd is dus ook al ruimschoots verbeterd.

De 2017-auto’s zijn ook zeker sneller dan die van vorig jaar, zo merkte Fernando Alonso eerder al op. Of er ook echt officiële ronderecords gaan sneuvelen, zullen we in de loop van het seizoen merken. De heren coureurs zijn er klaar voor en wij kunnen niet wachten om het te zien!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.