Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Na de controversiële Grand Prix van Canada zijn dit de positieve en negatieve uitschieters.

Top:
Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 1, finish: 2. Cijfer: 9.
Vettel maakt in Canada maar één fout, maar het is er één te veel. Zo heeft hij zijn recente trend van foutjes onder druk nog niet tot staan gebracht, al is de rest van zijn weekend zeer hoopgevend.
Lees ook: Vettel over de rooie na tijdstraf: ‘Ik ben boos en heb daar het recht op’
(tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images.

Daniel Ricciardo, Renault. Start: 4, finish: 6. Cijfer: 9.
Daar was-ie ineens weer, als een duveltje uit een doosje: de ‘oude’ Daniel Ricciardo. De Ricciardo uit zijn Red Bull-jaren, die in Q3 als uit het niks een mega-rondje uit z’n mouw schudt. En die in de race met z’n geweldige kwaliteiten de over een veel snellere Mercedes beschikkende Bottas frustreert en achter zich houdt. Al heeft hij daarna wel een teamorder nodig om op het eind op versleten banden Hülkenberg achter zich te houden.

Foto: Peter van Egmond.

Eigenlijk is de ‘oude’ Ricciardo ook niet lang weggeweest. De afgelopen races gaat het, na een periode van wennen, al steeds beter met de Aussie bij Renault. Al blijft hij daar vooralsnog vooral een groot showman op een kleiner podium. In dat opzicht is Renaults optreden in Montréal hoopgevend, en de aankondiging dat het in Frankrijk met een ‘forse upgrade’ komt zelfs veelbelovend. Natuurlijk maakt één zwaluw nog geen zomer, en Renault maakt de Formule 1-wereld vaak genoeg blij met een dode mus, maar voor de sport zou het alleen maar goed zijn de Franse fabrikant én Ricciardo verder en vaker naar voren te zien.

Lees ook: Renault-duo: ‘Dit resultaat zat al langer in de wagen’

George Russell, Williams. Start: 18, finish: 16. Cijfer: 9.
Russell rijdt foutloos, en op het voor hem nieuwe Circuit Gilles Villeneuve veel sneller dan Kubica. In de race finisht hij zelfs voor Magnussen. Veel meer kun je niet verwachten met de Williams.

Foto: Motorsport Images.

Flop:
Pierre Gasly, Red Bull. Start: 5, finish: 8. Cijfer: 5.
Uitgerekend in het weekend waarin het gerucht dat Gasly wel eens vervangen kan worden, flink toeneemt, heeft de Fransman een slechte beurt. Dat begint al op vrijdag, als hij teamgenoot Verstappen in de weg rijdt en de Nederlander mede daardoor de muur schampt. Gasly verdedigt zich, zegt dat hij te laat op de hoogte werd gesteld door het team, maar kopstuk Helmut Marko spreekt hem doodleuk openlijk tegen.

De altijd kritische Marko zal ook weinig gediend geweest zijn van het feit dat Gasly in Q3 werd geklopt door nota bene Ricciardo in de Renault. De gele auto’s zijn Gasly ook zondag een luis in de pels, al ziet hij ze zowaar uit het zicht verdwijnen door zelf maar liefst 33 ronden achter Stroll vast te zitten. Pas als die pit, komt hij er voorbij. De verzachtende omstandigheid is dat Gasly op zijn remmen moet letten. De Renaults haalt hij daarna hoe dan ook niet meer bij. Gasly en Marko doen geruchten over zijn toekomst aan het begin van het weekend af als ‘ongefundeerde bullshit’, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft als het zo doorgaat.

Lees ook: Gasly maakt zich geen zorgen: ‘Bij Red Bull weten ze precies hoe het zit’

Kevin Magnussen, Haas. Start uit pitsstraat, finish: 17. Cijfer: 4.

Foto: Peter van Egmond.

In Q2 crasht Magnussen door eigen schuld, in de race klaagt hij constant dat zijn met man en macht gerepareerde auto niet te besturen is. “De slechtste waar ik ooit mee heb gereden.” Het levert hem een uitbrander van teambaas Steiner op: “Klaar nu! Genoeg is genoeg!”

Robert Kubica, Williams. Start: 19, finish: 18. Cijfer: 4.
Het is inmiddels een patroon dat steeds schrijnender wordt: Kubica komt te veel te kort op Russell. Zeven tienden in de kwalificatie en in de race, los van zijn tweede stop, loopt de achterstand ook razendsnel op.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Canada, ligt donderdag 13 juni in de winkel en bij abonnees in de brievenbus. Abonnees krijgen ook gelijk de Senna-special erbij, voor losse kopers ligt de Senna-special donderdag eveneens in de winkel of is hier te bestellen.