*

Toro Rosso bevestigt terugkeer Kvyat

Daan de Geus

Daan de Geus

29 september 2018 09:12

Toro Rosso bevestigt terugkeer Kvyat
Peter van Egmond

Daniil Kvyat rijdt in 2019 weer voor Toro Rosso. De Rus, die eind 2017 uit het Red Bull-programma werd gezet, keert zo terug bij het team waar hij eerder in 2014 en 2016 en 2017 al voor reed.

Tussendoor kwam Kvyat in 2015 uit voor het grote Red Bull-topteam, maar na de eerste vier races van 2016 werd hij teruggezet naar opleidingsteam Toro Rosso, met Max Verstappen die zijn plek in nam bij Red Bull.

Kvyat heeft een lange geschiedenis met Red Bull.

Kvyat reed daarna nog tot en met het najaar van 2017, alvorens Red Bull definitief het vertrouwen in hem verloor. Na een jaar uit het Red Bull-programma en als simulatorcoureur van Ferrari ‘verdient Daniil een nieuwe kans in de Formule 1’. zegt Toro Rosso-teambaas Franz Tost. “Daniil is een heel getalenteerde coureur met veel natuurlijke snelheid, hetgeen hij ook herhaaldelijk heeft bewezen. Er waren ook moeilijke momenten, maar ik ben er zeker van dat zijn tijd er tussenuit – zonder races – hem heeft geholpen meer volwassen te worden. Dit zal hem helpen zijn onmiskenbare kwaliteiten te laten zien”, denkt Tost.

Kvyat omschrijft zichzelf als ‘sterker en beter voorbereid’ en is Red Bull en Toro Rosso dankbaar voor de herkansing. De 24-jarige coureur is er daarbij blij mee dat dit bij Toro Rosso is, ‘een team dat ik goed ken’. “Ik heb me altijd thuis gevoeld bij Toro Rosso en ben er zeker van dat dit volgend jaar niet anders zal zijn.”

De Rus spreekt verder een woord van dank uit aan Ferrari, dat hem oppikte na zijn Red Bull-exit. “Ik ben ze dankbaar voor hun vertrouwen in me. Hoewel mijn werk zich voornamelijk in de simulator afspeelde, heeft het me geholpen met de Formule 1 verbonden te blijven en heb ik er veel geleerd.”

Kvyat heeft in 72 Grands Prix twee podiumplekken gepakt en 133 punten gescoord.

Kvyat benadrukt verder de hoop op een comeback nooit te hebben opgegeven. “Ik ga mijn absolute best doen om te presteren op het niveau dat het team van me verlangt en kan niet wachten om weer aan de slag te gaan.” Teambaas Tost twijfelt er daarbij niet aan dat we ‘het beste van Kvyat nog niet hebben gezien’. “Daarom zijn we ook zo blij hem terug bij het team te hebben.”

Kvyat neemt bij Toro Rosso, zoals het team het omschrijft, het plekje van Pierre Gasly in, die volgend seizoen naar Red Bull vertrekt. Wie in 2019 naast Kvyat bij Toro Rosso rijdt is nog niet duidelijk. Brendon Hartley vecht er nog altijd voor lijfbehoud en zijn aanblijven lijkt steeds aannemelijker. Andere kandidaten zijn Pascal Wehrlein, outsider Stoffel Vandoorne en Dan Ticktum – al lijkt die laatste uit de running.

Lees meer over

Kvyat Toro Rosso