Alexander Albon maakt in 2019 zijn debuut in de Formule 1 bij Toro Rosso. Dat maakte Toro Rosso vanmiddag officieel bekend. Albon wordt daarmee de teamgenoot van Daniil Kvyat.

Albon tekende eerder dit jaar een contract bij Nissan voor de Formule E, maar kwam daarna in beeld als optie voor Toro Rosso. Het contract met Nissan zat een deal in eerste instantie in de weg. Nissan maakte vandaag bekend dat het Albons contract heeft ontbonden en de coureur heeft laten gaan. Zodoende kon Albon alsnog de overstap maken naar Toro Rosso.

Albon eindigde dit seizoen als derde in de Formule 2, achter Lando Norris en George Russell.

Albon (22) maakte in het verleden indruk met ereplaatsen in de Formule Renault (3e), de GP3 Series (2e) en dit seizoen de Formule 2, waar hij als derde eindigde achter Lando Norris en George Russell. Hij won dit seizoen vier races in die klasse. Albon is een geboren Brit die met een Thaise racelicentie rijdt. Daardoor wordt hij de eerste Thai in de Formule 1 sinds Prince Birabongse, begin jaren vijftig.

Hard gewerkt
“Het is een geweldig gevoel om te weten dat ik volgend jaar in de Formule 1 rijd”, aldus Albon. “Gedurende mijn carrière in de opstapklassen heb ik ups en downs gehad. Red Bull liet mij vallen in 2012, dus vanaf toen wist ik dat het een stuk moeilijker zou worden om de Formule 1 te halen.”

“Ik heb erg hard gewerkt en iedere keer in de auto geprobeerd om indruk te maken”, vervolgt Albon. “Ik wil Red Bull en Dr Marko bedanken voor het geloof in mij en het geven van een tweede kans. Ik ben altijd gek van autosport geweest en sinds ik voor het eerst in een auto zat is Formule 1 een droom geweest. Deze kans is echt ongelofelijk.”

Twee talenten
“Alexander had een indrukwekkend Formule 2-seizoen in 2018”, vertelt Toro Rosso-teambaas Franz Tost. “Hij won vier races en finishte als derde in het kampioenschap. De manier waarop hij veel rivalen in de races inhaalt, laat ziet dat hij klaar en volwassen genoeg is om in de Formule 1 te racen. Toro Rosso kijkt erg uit naar 2019, want met Daniil en Alex hebben we twee jonge, sterke en competitieve coureurs.”

Met deze aankondiging is ook definitief dat Brendon Hartley afscheid neemt van de Formule 1. Hartley werd in 2017 opgeroepen bij Toro Rosso, maar maakte dit jaar te weinig indruk om contractverlenging af te dwingen.

https://twitter.com/alex_albon/status/1067097357282615298