Toro Rosso heeft bevestigd dat Pierre Gasly en Brendon Hartley ook in 2018 voor het team rijden. De Fransman en Nieuw-Zeelander stapten allebei gedurende het huidige seizoen in.

Toro Rosso begon immers aan 2017 met Carlos Sainz en Daniil Kvyat als coureurs. Na de Grand Prix van Singapore werd Kvyat aan de kant gezet, met Gasly die zijn plekje overnam. Na de Grote Prijs van Japan vertrok Sainz vervolgens naar Renault, waarop Hartley per saldo zijn zitje kreeg.

“We zijn er heel blij mee dat Red Bull Pierre en Brendon al zo vroeg heeft bevestigd voor 2018”, verklaart Franz Tost, de teambaas van Toro Rosso, dat als Red Bulls ‘B-team’ afhankelijk is van de beslissingen die Red Bull op coureursvlak neemt.

“Pierre en Brendon hebben in de slotfase van dit jaar bewezen dat ze klaar zijn voor de Formule 1”, meent Tost, die de twee prijst om hoe snel ze gewend zijn geraakt, hun prestaties en leercurve. “Zoals we weten, past lang niet elke coureur zich snel aan de Formule 1 aan, we verheugen ons er daarom op in 2018 een vol jaar met ze te hebben.”

De coureurs zien daar ook naar uit, te beginnen met Gasly, die “super happy” is met het nieuws. “2018 wordt zo mijn eerste volwaardige jaar in de Formule 1”, zegt de coureur die dit jaar vier races heeft gereden, nadat hij de race in Amerika moest laten schieten (met Kvyat die eenmalig terugkeerde) wegens verplichting in de Super Formula.

“Ik ben enorm gemotiveerd voor de seizoensfinale in Abu Dhabi en heel volgend jaar, ik kan niet wachten”, besluit Gasly, terwijl Hartley laat optekenen dat hij heel blij is dat hij de ‘verrassende kans om in Amerika in te stappen’ heeft kunnen omzetten in een volwaardig racezitje voor 2018.

“Ik ben Red Bull en Toro Rosso dankbaar voor deze tweede kans”, zegt hij nadat hij in 2010 uit Red Bulls opleidingsprogramma werd gezet, maar nu dankzij een belletje aan Red Bull-topman en -talentscout Helmut Marko weer onderdeel van ‘de familie’ is. “Dit is echt geweldig.”

Behalve dat Toro Rosso 2018 met een compleet ander rijdersduo begint dan 2017, zal de motor achterin ook anders zijn. Toro Rosso stapt immers over van Renault naar Honda. Voor het zover is wacht het team in Abu Dhabi nog de strijd om de zesde plek in het WK vast te houden, met Renault en Haas in de achtervolging.