Toro Rosso-teambaas Franz Tost heeft geen problemen met een Carlos Sainz die wat meer risico – en af en toe een gokje – neemt. “Zonder risico kom je nergens.”

Nadat hij een achtste plek scoorde tijdens de seizoensopener in Australië, leverde de gok om bij de start van de Grote Prijs van China als enige voor slicks te gaan Sainz een zevende plek op in Sjanghai. In Bahrein scoorde hij daarna niet, na een botsing met Williams-coureur Lance Stroll.

Dat laatste rekent Tost de jonge Spanjaard echter niet aan, vertelt hij in interview met Formula1.com: “Hij vocht voor een plekje bij de eerste tien en wist dat de auto competitief was en hij ervoor kon gaan. Het was wat overoptimistisch, maar dat hoort bij het spelletje”, meent Tost.

De Toro Rosso-teambaas antwoordt desgevraagd ook dat hij prima kan leven met een Sainz die er wat gedurfder en agressiever in staat dan eentje die, zoals Formula1.com dat omschrijft, altijd voorzichtig is. “Zonder risico kom je nergens, dus ik steun coureurs die risico nemen. Van mij zul je geen kritiek horen als een coureur een risico neemt en het niet werkt.”

Tost – die daarbij wel erkent dat hij Sainz’ eerdere gok voor slicks in China ‘nooit had geaccepteerd van een rookie’, terwijl Sainz naar eigen zeggen door het hele team voor gek werd verklaard – denkt verder dat Sainz in wat inmiddels zijn derde jaar in de Formule 1 is nog veel meer gaat laten zien. “Ik voorspel dat we dit seizoen nog geweldige races van hem gaan zien.”

In Bahrein ging het mis voor Stroll, toen hij probeerde Stroll bij het verlaten van de pits in te halen.

Mêlee in de middenmoot
Na drie races staat Toro Rosso als team zesde bij de constructeurs, maar na twee races stond het nog vierde, wat ook de plek is waar Red Bulls juniorteam op mikt. “Het zit in de middenmoot echter allemaal erg dicht bij elkaar, met Williams, Force India, Haas, Renault en Toro Rosso die allemaal super competitief zijn”, zegt Tost, die daarom ook op ‘een op en neer jaar’ rekent voor zijn team.

“Deze vijf teams vechten namelijk allemaal om de vierde plek in het WK. In het beste geval finish je dus ook op de vierde plek, maar in het slechtste geval zit je straks met de achtste plaats.”