Als het aan AlphaTauri-teambaas Franz Tost ligt, dan maakt Yuki Tsunoda ‘goede kans’ op een langer verblijf bij het team. Daarvoor moet de Japanse coureur wel blijven presteren, benadrukt Tost.

Tsunoda kwam vorig jaar in de Formule 1 terecht en hoewel hij sterk begon, liep zijn seizoen snel op teleurstelling uit. Hij crashte regelmatig en moest daardoor af en toe op de koffie bij Red Bull-adviseur Helmut Marko. Ondanks de wat teleurstellende resultaten kreeg Tsunoda nog één kans van het team.

Van die kans heeft Tsunoda gretig gebruik gemaakt. De teamgenoot van Pierre Gasly presteert goed dit seizoen en heeft Gasly bovendien regelmatig afgetroefd. De AT03, zoals de bolide van de twee coureurs heet, presteert nog zeker niet optimaal waardoor de twee slechts dertiende en zestiende staan, maar de vooruitgang bij Tsunoda is duidelijk zichtbaar.

Lees ook: Tost over ‘probleemkind’ Tsunoda: ‘Ik hou daar wel van, ik heb minder met heilige boontjes’

Dat ziet ook AlphaTauri-teambaas Franz Tost, die altijd duidelijk zijn mening geeft over zaken. Zo ook over de toekomst van de 22-jarige Japanner. “Als hij doorgaat met wat hij dit seizoen doet, op de crashes na dan, maakt hij een goede kans om bij ons te blijven”, zegt Tost. “Het hangt van hem af”, benadrukt de teambaas. “Als hij goed presteert dan blijft hij, als hij niet goed presteert dan sturen we hem de laan uit. Dat is heel makkelijk”, waarschuwt Tost.

Tsunoda werd onlangs nog door Red Bull-adviseur Helmut Marko tot ‘probleemkind’ bestempeld. Zo kreeg de coureur onder meer vanwege zijn woede-uitbarstingen op de radio een sportpsycholoog om hem te helpen. Tost gaf juist aan dat hij ervan kan genieten. “Yuki is nog volop in ontwikkeling”, zei de Oostenrijker. “Bovendien houd ik wel van ‘probleemkinderen’, want daar kun je nog iets van maken. Daarom heb ik dat liever dan een heilig boontje”, aldus Tost.