Een probleemkind, dat is Yuki Tsunoda volgens Red Bull-topman Helmut Marko, maar AlphaTauri-teambaas Franz Tost vindt dat niet zo’n probleem. “Yuki is nog volop in ontwikkeling.”

Bovendien, zo vertelt Tost, houdt hij wel van ‘probleemkinderen’. “Want daar kun je nog iets van maken. Daarom heb ik dat liever dan een heilig boontje”, vertelt de Oostenrijker.

Dat Marko Tsunoda als een lastig geval ziet, komt omdat hij vindt dat de Japanner te veel vloekt en foetert over de radio, en dan ook het hoofd niet kalm weet te houden achter het stuur. Volgens Marko werkt Tsunoda nu ook met een psycholoog om het op dit vlak beter te doen.

Lees ook: ‘Luie eikel’ Tsunoda geeft toe dat hij zijn aanpak moest veranderen

Tsunoda bewees zichzelf ondertussen ook afgelopen weekend in Engeland geen beste dienst. Hij verloor de controle over zijn auto toen hij teamgenoot Pierre Gasly wilde inhalen. De twee schoten van de baan en zo ging een goede kans op punten verloren in een lastig jaar voor AlphaTauri.

“Ik heb uiteraard met de coureurs gesproken”, zegt Tost daarover. “Silverstone was een moeilijk weekend voor het team, maar we lagen toch op puntenkoers. Yuki verloor de achterkant van zijn auto en spinde tegen Pierre aan. Ik heb ze dan ook gelijk na de race naar mijn kantoor geroepen.”

“Ik heb tegen Yuki gezegd dat dit toch echt niet mag gebeuren. Hij moet meer discipline tonen”, vindt Tost, die ook – net als Marko – desondanks genoeg potentieel in de 22-jarige coureur ziet. “Yuki heeft een fout gemaakt, maar hij weet dat ook. Hij is echter nog volop in ontwikkeling.”

Of Tsunoda de tijd krijgt zich volgend jaar verder te ontwikkelen bij AlphaTauri, is met zijn contract dat eind dit seizoen afloopt natuurlijk de vraag. “Het hangt er vanaf of hij zich blijft ontwikkelen zoals hij dit jaar doet – zonder te crashen, dan. Als hij het goed blijft doen, heeft hij alle kans om te blijven. Zo niet, dan niet. Zo simpel is het.”

Lees ook: Tsunoda richt vizier op teamgenoot Gasly in ‘belangrijk jaar’