Gisteren won Toyota met Alonso de 6 uur van Silverstone. De vreugde was echter van korte duur, want vier uur na de finish bleek dat de LMP1-Toyota’s niet door de technische keuring kwamen. Beide Toyota’s zijn daarom gediskwalificeerd.

Zowel auto 8 als auto 7 zijn uit de uitslag geschrapt, waardoor Alonso, Buemi en Nakajima hun derde zege van het seizoen in rook zien opgaan. De bodemplaat van de auto’s was te ver versleten, waardoor ze niet door de technische keuring kwamen. De overwinning gaat nu naar Rebellion Racing, dat oorspronkelijk als derde gekwalificeerd was.

Toyota meldt dat beide auto’s tijdens de race schade opgelopen hebben aan hun vloer. De oorzaak daarvan ligt volgens het Japanse merk bij de nieuwe kerbstones op het circuit van Silverstone. De schade heeft ervoor gezorgd dat beide auto’s de doorbuigingstest na de race niet doorstonden en vervolgens afgekeurd werden.

Toyota heeft nog niet besloten of het tegen de diskwalificatie in beroep gaat; de uitslag blijft daarom voorlopig. Alonso en zijn teamgenoten hebben hun overwinning voor nu in ieder geval moeten inleveren, maar behouden wel de leiding in het kampioenschap. Hun voorsprong op Rebellion bedraagt nog twee punten.