Stoffel Vandoorne heeft zich kritisch uitgelaten over zijn tijd bij McLaren. Hij beweert dat Fernando Alonso, zijn oud-teamgenoot bij McLaren, ‘altijd zijn zin’ kreeg. De Belg noemt de Formule 1 daarnaast een ‘neppe wereld waarin iedereen zijn eigen belangen verdedigt’. 

Vandoorne, momenteel coureur voor het Mercedes Formule E-team, was in 2017 en 2018 teamgenoot van Fernando Alonso bij McLaren. Hij kon amper potten breken bij het team en werd vaak verslagen door de tweevoudig wereldkampioen. Volgens de 27-jarige Belg komt dat omdat Alonso de volle steun van het team genoot en ‘altijd zijn zin’ kreeg.

”Ik heb nooit problemen met hem gehad, maar hij kreeg altijd alles wat hij wilde”, zegt Vandoorne tegen het Vlaamse sporttijdschrift Sport/Voetbalmagazine. ”Er waren altijd twee of drie goed geplaatste personen binnen McLaren die ervoor zorgden dat alles verliep zoals Alonso dat wilde. Het team gaf hem alle steun en macht. Elke coureur zou profiteren van het extra materiaal om beter te presteren dan zijn teamgenoot”, aldus Vandoorne.

Lees ook: Vandoorne zit op z’n plek in de Formule E: ‘Terugkeer in de Formule 1 geen must’

Pure racen
”Op papier ben ik nooit voor Alonso geëindigd, maar van alle teamgenoten ben ik het meest in de buurt gekomen van hem, zelfs vlak achter hem. McLaren heeft mij nooit direct verteld dat ik Fernando niet mocht verslaan, maar ze vroegen mij wel regelmatig in races om hem te laten passeren. Dat deden ze bijna altijd”, aldus Vandoorne.

De GP2-kampioen van 2015 is tevens kritisch over de Formule 1-wereld. ”Het is een beetje een neppe wereld waarin iedereen goed met elkaar opschiet, maar vooral zijn eigen belangen te verdedigen heeft”, aldus Vandoorne. Hij heeft veel positievere woorden over voor de Formule E en het World Endurance Championship (WEC), waar hij voor het Russische SMP Racing reed. ”In de Formule E, Le Mans en het WEC vind je momenteel het pure racen. Daar kom je echt om te racen, en niet om aan politiek te doen”, aldus Vandoorne.

Desondanks noemt de Belg de Formule 1 nog steeds ‘het grootste kampioenschap’. ”De Formule E zit daar net onder. Het is een van de meest competitieve klassen waarin ik gereden heb. Veel coureurs hebben al Formule 1-ervaring en anderen hebben een palmares waarmee ze zo in de Formule 1 terecht zouden kunnen komen”, sluit Vandoorne af.

Foto: Motorsport Images