*

Verstappen over Ferrari, karakter, de derde plek en Interlagos: ‘Ik denk dat we competitief kunnen zijn’

Daan de Geus

Daan de Geus

14 november 2019 21:11

Verstappen over Ferrari, karakter, de derde plek en Interlagos: ‘Ik denk dat we competitief kunnen zijn’
Motorsport Images

Never a dull moment met Max Verstappen: de Nederlander weet ook bij aankomst op het Autódromo José Carlos Pace de microfoons en camera’s op zich gericht. Verstappen in zijn eigen woorden over de nasleep van zijn uitspraak over Ferrari, de derde plek in het WK en één van z’n favoriete circuits: Interlagos.

Het is in Brazilië nog altijd een hot topic: Verstappens uitspraak van anderhalve week geleden, na de race in Amerika, dat Ferrari daar zo tegenviel omdat het opgehouden zou zijn met vals spelen. Die uitlating viel niet goed bij de Scuderia, met teambaas Mattia Binotto die Verstappen in Amerika al openlijk van repliek diende en Sebastian Vettel die Verstappens opmerking in Brazilië als ‘niet erg volwassen’ bestempelde.


“Ik heb het er liever niet over”, zegt Verstappen er – meermaals – over in gesprek met zowel de internationale als Nederlandse media. “Ik vind het veel belangrijker om nu vooruit te kijken en ons op de laatste twee races te richten.” Dat er zoveel om te doen is geweest. Gelaten: “Ach ja, dat hoort erbij.”

De Red Bull-rijder haalt desgevraagd nog wel aan dat ‘het goed is dat de FIA er bovenop zit’. De regelgever van de Formule 1 vaardigde voor het raceweekend in Amerika een schrijven uit dat een mogelijk illegaal motortrucje in de ban deed, donderdag in Brazilië volgde er nog een om een andere mogelijke manier van sjoemelen aan banden te leggen. “Het is voor iedereen nu duidelijk wat wel en niet mag. Het is goed dat de FIA z’n zegje heeft gedaan.”

Lees ook: Jos Verstappen: ‘Niet bewezen dat Ferrari vals speelde, maar snap uitspraken Max wel’

Een deel van de ophef om Verstappens opmerking kwam wellicht ook omdat hij een uitgesproken persoonlijkheid is. Karakters horen erbij in de Formule 1, vindt hij.


“Iedereen heeft z’n eigen karakter en dat is maar goed ook. Anders zou het heel saai zijn: als iedereen hetzelfde is en hetzelfde zegt.”

Over karakter gesproken: dat heeft het circuit van Interlagos zeker. En wel meer, meent Verstappen, die de baan tot zijn favorieten rekent.

“Dit is zeker één van m’n favoriete circuits. Het is niet heel lang en heeft niet veel bochten, maar het is wel een geweldige baan om te rijden.” Het is een circuit met ‘flow‘, dat maakt de baan voor hem zo leuk. “En het hoogteverschil. Maar soms heb je gewoon dat een baan een lekkere flow heeft. Sommige circuits hebben hele scherpe bochten, voor een Formule 1-auto zijn rondere bochten – zoals hier – mooier, zodat je de snelheid er meer in houdt.”

Het Autódromo José Carlos Pace kan verder op de nodige historie bogen. “Zoals die race in 2008, dat het kampioenschap hier beslist werd, wat een gekkenhuis.”

Maar ook zijn vader Jos heeft er historie: hij reed er in 1994 zijn eerste Grand Prix, die voortijdig tot een einde kwam na een vliegende koprol. “Een mooie binnenkomer”, grapt zoonlief. “Ik heb de video gezien, want zelf was ik er toen nog niet”, lacht de pas in 1997 geboren Verstappen. “Ik zag het toen ik vier, vijf jaar oud was. Als je zo klein bent denkt je: nouja, een koprol, hoort erbij toch”, grinnikt hij.

Video: Tom Coronel over GP van Brazilië

Met nog twee races voor de boeg, staat de derde plek in het WK nog op het spel. Het is niet de hoofdprijs, niet waar Verstappen het uiteindelijk voor doet, maar ambitieus als hij is, hoopt hij hem toch te pakken.

Momenteel is de derde plek in handen van Ferrari’s Charles Leclerc, met 249 punten. Verstappen volgt met 235. “De kans is er nog”, constateert Verstappen, “dus we gaan er natuurlijk ook vol voor en zien wel waar we eindigen.”

Wat kan helpen, is dat Leclerc een gridstraf wacht voor een motorwissel. Maar er is ook reden genoeg op eigen kracht te vertrouwen: Verstappen gaat traditioneel goed op Interlagos, Red Bull was er vorig jaar sterk – én steekt de laatste races in prima vorm. “Amerika was een goed weekend voor ons, tot ik in ronde vier, vijf grote schade opliep aan de vloer. Dat we alsnog zo dichtbij Mercedes zaten, liet zien dat auto goed was.”

“Hopelijk kunnen we dat hier dus voorzetten.” Vooraf is het lastig met zekerheid te zeggen, zegt hij. “Maar ik denk dat we competitief kunnen zijn. Zeker na de laatste paar races, denk ik echt dat we kans hebben hier sterk te zijn.”

Voorbeschouwing GP van Brazilië: Button danst de samba