En dat is vijf. Sebastian Vettels zegereeks is opnieuw langer geworden. Al kwam deze overwinning anders tot stand dan de vorige races. Lange tijd reed de Red Bull-coureur rond als derde. Dankzij een uitgekiende tactiek won Vettel toch nog de Japanse Grand Prix.

Het fundament legde de aanstaand viervoudig wereldkampioen in de eerste stint, zo vertelde hij op het podium. Vettel reed een stuk langer door dan Romain Grosjean en Mark Webber. In de slotfase reed hij hierdoor op veel verser rubber dan Grosjean, toen hij de Fransman verschalkte. Ondertussen moest Webber nog voor een derde keer naar binnen, in tegenstelling tot de twee pitstops van Vettel.

“De eerste stint was cruciaal voor de zege”, meende Vettel na afloop. “Dit is geweldig. Mijn start was niet goed. Ik raakte Lewis Hamilton, waardoor hij een lekke band kreeg. Ik kon geen kant op. Daarna reed ik geduldig, om in de slotfase los te gaan. Op een andere strategie heb ik Mark en Romain verslagen.”

“We besloten in de eerste stint al om het op deze manier te doen, dus reed ik langer door. Hierdoor konden we later meer pushen dan de concurrentie. In 2011 gebeurde dit al een keer, maar werd ik op die manier verslagen. Nu draaide ik de rollen om.”

Het is Vettels vierde zege op Suzuka in vijf jaar tijd. “Overweldigend”, stelde hij over de Japanse supporters. “Het respect dat coureurs hier krijgen is ongelooflijk. Bedankt.”