*

Villeneuve maakt zich zorgen om ‘neppe Formule 1’

Daan de Geus

Daan de Geus

16 februari 2014 10:34

Villeneuve maakt zich zorgen om ‘neppe Formule 1’
Racepictures

De Formule 1 richt zich steeds meer op de verkeerde doelgroep en wordt als gevolg daarvan steeds nepper. Dat constateert oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve, die dit een kwalijke ontwikkeling vindt.

Villeneuve, wereldkampioen in 1997 en de zoon van de legendarische Gilles Villeneuve, zegt in gesprek met Autosport dat hij zich ‘zorgen maakt’ om de toekomst van de Formule 1: “Want de coureurs zijn geen helden meer en de sport is het epische dat het vroeger had verloren, terwijl de veranderingen die ze de laatste tijd doorvoeren de Formule 1 bovendien steeds kunstmatiger maken.”

Ook de voor 2014 ingevoerde reglementswijzigingen zijn volgens de Canadees een stap in de verkeerde richting. “De regels voor de nieuwe V6-motoren perken de ontwikkelingsmogelijkheden enorm in, wat tegen de aard van de Formule 1 ingaat, dus daar is niets bijzonders aan. Verder stelt ook het zuinig omgaan met benzine – wat vroeger leuk was – niets voor, aangezien het dit keer volledig elektronisch geregeld wordt. De coureur zelf heeft amper invloed, dus ook dat schiet zijn doel voorbij.”

“Het heroïsche is simpelweg uit de sport verdwenen”, herhaalt Villeneuve. “Zelfs het inhalen is amper nog spannend, want je kunt tegenwoordig gewoon op een knopje drukken om er langs te komen in plaats van dat je zelf een bijzondere manoeuvre moet uitvoeren”, verwijst Villeneuve naar het Drag Reduction System waar hij al jaren een hekel aan heeft.

Verkeerde doelgroepen
Hoewel Villeneuve niet uitsluit dat de initiële opschudding waar de nieuwe regels voor zorgen tijdelijk vermakelijk is, denkt hij dat ‘iedereen het daarna al snel weer saai gaat vinden’. “En als je de spanning eenmaal kunstmatig hebt teruggebracht, moet je dat daarna blijven doen, net zolang totdat er niet echt meer geracet wordt.”

De kern van het probleem is volgens Villeneuve dat de sport zich op de verkeerde doelgroep richt. “Ik ben een purist”, verduidelijkt hij. “Ik vond de Formule 1 van de jaren ’60 en ’70 geweldig, ook al had je toen races waarin maar vier auto’s het einde haalde, en dan ook nog eens met ronden verschil. Wat de Formule 1 toen echter zo mooi maakte, was dat je respect had voor de coureurs en hun prestaties.”

“Tegenwoordig richt de Formule 1 zich helaas op de verkeerde doelgroepen, zoals ‘groenen’ en jongeren. Dat slaat echter nergens op, want de Formule 1 is helemaal niet ‘groen’ en het past ook niet bij de sport, terwijl de jongeren van vandaag de dag zo’n korte aandachtsspanne hebben dat ze om de twee seconden actie willen zien – ook al is het nep – dus die begrijpen de sport niet.”

“Ik hoop dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar ik begrijp gewoon echt niet wat ze proberen te doen en hoe ze de sport proberen te veranderen”, rondt Villeneuve af. “Volgens mij gaat het de verkeerde kant op met de Formule 1.”

Lees meer over

Villeneuve