Na alle speculaties, vingerwijzingen en beschuldigingen van de afgelopen twee weken sluit Ferrari de vrijdag als snelste af. De training begon nog onder verraderlijke omstandigheden maar daarna bleken Sebastian Vettel en Charles Leclerc nipt te snel voor de rest. 

De verschillen waren overigens niet groot, met 1.09.217 en 1.09.238 zat er 21 duizendsten tussen de twee Ferrari’s. Max Verstappen zat daar met 1.09.351 kort achter gevolgd door Bottas op 0.022 en Hamilton daar weer achter op 0.067 van zijn teamgenoot.

De sessie was koud een minuut of zes onderweg toen Robert Kubica voor een rode vlag-situatie zorgde. In zijn eerste snelle ronde maakte de Pool een klapper toen hij bij het uitkomen van de Senna S zijn Williams plots verloor. Hij leek op zijn koude harde banden één van de laatste plasjes te hebben gevonden en spinde, de impact in de bandenstapels was flink.

Lees ook: VT1: Albon snelste op opdrogende baan, maar crasht in slotfase

Robert Kubica was snel klaar in de tweede vrije training. Foto: Motorsport Images

De omstandigheden waren verraderlijk in het eerste half uur. Coureurs bewogen zich ook nog wat onwennig over het Autodromo José Carlos Pace. Ieder was op zoek naar waardevolle tijd op de baan waardoor het druk was, met name Lewis Hamilton en Romain Grosjean ergerden zich opzichtig aan het verkeer. Ook waren er spinnetjes, Pierre Gasly en Daniil Kvyat hadden uitstapjes.

Lees ook: Hülkenberg: ‘Voelt niet alsof ik uit Formule 1 vertrek’

Daniil Kvyat kijkt hulpeloos toe terwijl de marshalls een klein brandje achterin zijn auto blussen. Foto: Motosport Images

Maar dat stond in de schaduw van het mechanisch leed waar de twee later mee te maken kregen. Op het moment dat iedereen druk met de longruns bezig was en tijdsverbeteringen niet meer aan de orde waren, was Gasly was als eerste aan de beurt. Zijn auto sputterde op het rechte stuk na de Senna S en kwam tot stilstand. Het betekende einde oefening.

Vijf minuten voor het einde was het plotseling stil in de cockpit van teamgenoot Kvyat.Dat gebeurde op een raar moment, bij het insturen van Descida do Lago. Zijn auto brak uit en de sessie eindigde voor Kvyat in de bandenmuur. Vervolgens sloegen er nog enkele vlammen uit de achterkant van de auto, Kvyat moest lijdzaam toekijken hoe de overijverige marshalls hun blusschuim niet spaarden. Zijn Toro Rosso was wit en er staat de monteurs van het team een lange nacht te wachten.