Max Verstappen heeft bij de derde en afsluitende training van de Franse Grand Prix zijn visitekaartje afgegeven voor de kwalificatie. De problemen die hem een dag eerder in de RB18 nog parten speelden, lijken opgelost. De regerend wereldkampioen was beduidend sneller dan de Ferrari’s van Carlos Sainz en Charles Leclerc.

Het is doorgaans niet gebruikelijk, maar beide Red Bulls verlaten in het laatste trainingsuur als een van de eersten de garage. Er zijn, zoals Max Verstappen op vrijdagavond al had aangegeven, de nodige vragen die beantwoord moeten worden. Vandaar. Sergio Pérez is direct snel, teamgenoot Verstappen (op de mediumband) nog veel sneller: bijna een halve seconde.

Mercedes, dat met een flink pakket aan upgrades naar de Franse GP is afgereisd, worstelt ook in de derde training. Lewis Hamilton en George Russell lijken in de W13 niet de gewenste stap vooruit te hebben gemaakt. Voormalig topman van het Daimler-concern, Dieter Zetsche, ziet het in de garage in gezelschap van teambaas Toto Wolff en reserverijder Nyck de Vries met zorgelijke blik aan.

Foto: Motorsport Sport

Ferrari opteert in de afsluitende training voor een andere strategie. Sainz en Leclerc blijven lang binnen staan. De Spanjaard heeft er zo zijn redenen voor: hij start de race door gridstraffen voor nieuwe motoronderdelen net als Kevin Magnussen (Haas) achteraan. Leclerc komt pas na een klein half uur op de hard band naar buiten om longruns te simuleren. Daar komt weinig van terecht. Na een spin keert hij vlot terug naar de garage.

Sainz verbetert in de slotfase Verstappens tijd, zij het op de zachtste band. Maar de Nederlander countert in zijn eerste vliegende ronde op het snelste rubber. Hij blijft de Spanjaard ruim drietiende voor, Leclerc uiteindelijk ruim zestiende. Hamilton noteert de vierde tijd, op bijna een seconde. De Brit houdt Pérez, die op Paul Ricard kwakkelt, net achter zich. Opvallende naam in de top-10? Alexander Albon. De Thaise Brit nestelt zich in de Williams op P8.

Uitslagen GP Frankrijk 2022 - 3e Vrije Training