Voormalig Formule 1-coureur Mark Webber denkt dat er in de toekomst meer (oud-)Formule 1-coureurs in het World Endurance Championship aan de slag zullen gaan.

Webber zelf nam eind 2013 afscheid van de Formule 1. De toen 36-jarige Australiër had het na twaalf seizoenen wel gezien in de koningsklasse en ging in het World Endurance Championship (WEC) aan de slag voor het fabrieksteam van Porsche.

Webber heeft er geen geheim van gemaakt dat hij geen spijt heeft gehad van deze beslissing en herhaalt dat tegenover Motorsport-Total: “Ik heb het geluk gehad dat ik na mijn tijd in de Formule 1 de kans kreeg voor één van de beste sportwagenfabrikanten ter wereld te racen in geweldige wedstrijden als de 24 Uur van Le Mans. Mijn collega’s en tegenstanders zijn daarbij allemaal eersteklas, dus beter dan dit wordt het niet”, zo prijst hij zich gelukkig.

Webber is dus zeer content met zijn leven na de Formule 1 en denkt dat dit voor een aantal van zijn (gerenommeerde) oud-collega’s wel eens als een voorbeeld kan dienen: “Want er rijden zeker jongens in de Formule 1 die enorm veel plezier zouden beleven aan een WEC-avontuur.”

Webber noemt daarbij bijvoorbeeld de naam van zijn generatiegenoot Jenson Button: “Ik denk dat hij bij uitstek iemand is die de stap wel eens kan zetten, want Jenson is enorm ervaren en qua aanpak en rijstijl zou bij heel goed in het WEC passen”, zegt hij over de huidige McLaren-coureur die afgelopen winter – toen zijn toekomst bij McLaren onzeker was – al met een overstap in verband werd gebracht.

Van Buttons teamgenoot Fernando Alonso is overigens bekend dat hij er ook oren naar heeft om na zijn tijd in de Formule 1 in het WEC te racen, terwijl Force India-coureur Nico Hülkenberg dit jaar al voor Porsche meedoet aan de WEC-races op Le Mans en Spa.

Hoewel het WEC al jaren een welkome bestemming is voor coureurs die het niet echt hebben gemaakt in de Formule 1 of de koningsklasse – bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan sponsors – niet hebben gehaald, denkt Webber dat het zich sterk ontwikkelende kampioenschap ook veel van de huidige (top)coureurs in de Formule 1 aanspreekt. “Het is me bekend dat een aantal jongens het WEC nauwlettend in de gaten houden”, vertelt hij.

“Ook in de Formule 1 weten ze dat we in het WEC met wonderschone auto’s racen die niet alleen snel zijn, maar ook uitdagend om te besturen. De circuits die we daarbij aandoen zijn echte klassiekers, waarbij Le Mans natuurlijk het kroonjuweel is. Iedereen die van old school autosport houdt, is dol op Le Mans. Wat daarnaast ook buiten kijf staat, is dat het WEC een geweldig kampioenschap is dat in de toekomst alleen nog maar sterker zal worden.”