Bij de laatste kwalificatie van het jaar spelen ongetwijfeld gevoelens mee bij de coureurs. Voor sommigen is het de laatste race voor hun huidige team, voor anderen is het zelfs hun laatste race in de Formule 1. Een goed resultaat is iets dat iedereen graag de winter in wil meenemen. Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi.

Lees ook: Hamilton emotioneel, Bottas beteuterd en Vettel tevreden na kwalificatie

© Sutton Images.

Met zijn zevende startpositie is Romain Grosjean vandaag ‘best of the rest’ achter de coureurs van de drie topteams. Uiteraard is hij in zijn nopjes daarmee. “Dit was een goede kwalificatie. Om eerlijk te zijn was mijn eerste Q3-ronde één van de beste rondjes uit mijn carrière. Toen ik over de streep kwam, wist ik dat er écht niet veel meer in zat. Het was mooi om weer in Q3 te zitten, zeker op een circuit waarvan we niet zeker wisten of we er competitief zouden zijn. Er wacht ons zondag nog een lange race. Het wordt interessant om te zien wat we daarin kunnen klaarspelen op hypersofts, maar ik heb er zin in.”

De als achtste startende Charles Leclerc is, tegenover Ziggo Sport zeer tevreden met zijn kwalificatie. “Ik ben ontzettend blij na de tweede en derde training, toen we problemen hadden met de wagen. Het team was ontzettend snel met het repareren van de wagen (Na een touché in de derde vrije training, red.), de wagen was geweldig in de kwalificatie. Ik hoop op een goede race, om het team te bedanken op de manier waarop ze het verdienen. Ik ga maximaal pushen.”

Lees ook: Verstappen na kwalificatie Abu Dhabi: ‘Kloteronde’

Zijn negende startplek geeft uitzicht op een mooi resultaat, logisch dat Esteban Ocon tegenover Ziggo Sport tevreden is met zijn kwalificatie. “Het was een goede kwalificatie over het algemeen. We weten nog niet of we een keuze hebben gemaakt met de hypersoft. De mannen achter me kunnen kiezen op welke banden ze starten, dus we zullen zien.”

Carlos Sainz hield dubbele gevoelens over aan zijn kwalificatie, die hij afsloot op een elfde plek. “Het was niet het einde van de kwalificatie waar ik op gehoopt had. Mijn eerste rondje in Q2 was erg goed, maar in mijn tweede poging had ik overstuur. Dat kostte me een paar tienden en met iedereen zo dicht bij elkaar miste ik net Q3. Ik ga nu met mijn engineers proberen om de wagen beter te begrijpen.”

© Sutton Images.

Bij Toro Rosso zijn ze teleurgesteld. Brendon Hartey (P16) tegenover Ziggo Sport: “We wisten dat de verschillen klein zouden zijn. Aangezien ik in VT3 twaalfde was, dachten we echter dat Q2 er wel in zat. Om dan zestiende te worden en het net niet te halen – en dat voor het tweede weekend op rij – is frustrerend. Ik denk ook niet dat we het maximale uit de auto hebben gehaald, omdat de baanomstandigheden behoorlijk anders waren dan een paar uur eerder in VT3. Hopelijk is ons voorbereidend werk uit de trainingen echter wel genoeg om zondag in de race goed voor de dag te komen.”

Ook Pierre Gasly is tegenover Ziggo Sport teleurgesteld met zijn zeventiende plek. “Tot de laatste bocht ging het goed, maar tweehonderd meter voor de finish verloor de motor alle power. Tot dat moment was ik zes tiende sneller geweest. Jammer dus, want de auto voelde erg goed aan. Dit is niet hoe ik wilde dat mijn laatste kwalificatie voor Toro Rosso zou gaan.”

Lees ook: Verbaasde gezichten bij Williams: ‘We waren trager dan gedacht’