Na zijn tweede Q3 op rij voelt Guanyu Zhou zich goed in zijn vel. De Chinese Alfa Romeo-coureur heeft het gevoel dat hij ‘als Formule 1-coureur groeit’ en is ‘echt blij’ met zijn negende startplek op Silverstone.

Waar Valtteri Bottas al in Q2 strandde bereikte rookie Zhou Q3 op het natte Silverstone. Hij profiteerde van de toegenomen regen in Q2 en zijn eerste rondetijd was goed genoeg om door te gaan naar de top tien. Daar kon hij enkel Nicholas Latifi, die geen representatieve rondetijd noteerde, achter zich houden. Maar de negende plek toverde wel een glimlach op het gezicht van Zhou.

“De kwalificatie was een uitdaging, maar ik zou zeggen dat ik het voor een rookie niet slecht heb gedaan!”, lacht Zhou. “Het was de eerste keer dat ik in de regen op Silverstone reed. De omstandigheden waren heel anders dan vrijdag maar vandaag was goed, het voelde alsof ik ronde na ronde vooruitgang boekte.”

Lees ook: Zhou nog niet bezig met 2023: ‘Maak me geen zorgen om de toekomst’

Voor Zhou zat de grootste uitdaging tussen Q2 en Q3. “Toen werd het vochtig en waren er veel plassen, maar ik hield de auto op de baan en ik denk dat ik vandaag alles wat ik had heb kunnen maximaliseren, dus ik kan tevreden zijn over het geleverde werk.”

Het is voor Zhou de tweede keer op rij dat hij Q3 bereikt in zijn rookiejaar, daar is hij uiteraard heel blij mee. “Dat voelt geweldig, ik heb het gevoel dat ik groei als Formule 1-coureur en daar ben ik echt blij om.”

Voor de race zou het droog moeten blijven op Silverstone. Ook dan zou Alfa Romeo volgens Zhou in staat moeten zijn om punten te pakken. “Dat is altijd ons hoofddoel. We hebben goede potentie en de grid zal heel dicht bij elkaar zitten, maar het ziet er goed uit voor ons en ik denk dat beide auto’s voor de punten kunnen gaan”, besluit de Chinese coureur.

Foto: Motorsport Images