Het silly season is volledig afgetrapt en de Formule 1-grid van 2022 krijgt al heel wat meer vorm. Er zijn nog wel enkele vraagtekens, maar met de overstap van Valtteri Bottas naar Alfa Romeo, George Russell naar Mercedes en de bevestiging van AlphaTauri dat het doorgaat met Pierre Gasly en Yuki Tsunoda zijn er al een stuk minder lege stoeltjes voor 2022.

Het was een van de slechts bewaarde geheimen van de afgelopen tijd: Valtteri Bottas moest bij Mercedes plaatsmaken voor Williams-coureur George Russell, die eindelijk zijn overstap naar een topteam maakt en in 2022 de teamgenoot van Lewis Hamilton mag zijn. Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf al aan dat er pas nieuws naar buiten zou komen als de contracten allemaal geregeld waren. Met de aankondiging dat Kimi Räikkönen na dit seizoen afscheid neemt van de Formule 1 begon het silly season, want dat maakte weer de weg vrij voor Bottas, die daar zijn handtekening onder een meerjarig contract heeft gezet.

Lees ook: Pérez blijft ook in 2022 teamgenoot van Verstappen

Bovendien heeft AlphaTauri bekendgemaakt dat het in 2022 doorgaat met Pierre Gasly en Yuki Tsunoda. De Japanner gaf zichzelf eerder nog een 50-50 kans om door te gaan in de Formule 1 na een wisselvallig seizoen, maar heeft nu dus alsnog groen licht gekregen van de Red Bull-leiding om door te gaan. Daarmee zijn dus nog eens twee zitjes ingenomen, al lag het in de lijn der verwachtingen dat het team door zou gaan met deze twee coureurs.

Lees ook: Alonso blijft ook in 2022 bij Alpine

Toch blijven er dus ook na al deze aankondigingen enkele vraagtekens. Bij Williams komt in ieder geval één zitje vrij door het vertrek van Russell, maar ook van Nicholas Latifi is nog niet duidelijk of hij door mag gaan. Williams-teambaas Jost Capito hintte er onlangs wel naar dat de Canadees langer door zou mogen gaan, maar zijn contract loopt eind dit jaar af en dus is het wachten op een contractverlenging.

Ook bij Alfa Romeo is het nog onzeker of Antonio Giovinazzi door mag gaan. Er gaan geruchten dat de 27-jarige Italiaan plaat zou moeten maken, maar dan is het ook nog maar de vraag voor wie. Twee coureurs lijken een sleutelrol te spelen in de stoelendans voor die laatste zitjes: Red Bull-reservecoureur Alexander Albon en Mercedes Formule E-coureur Nyck de Vries. Zij worden in verband gebracht met de zitjes bij Alfa Romeo en Williams, al lijkt dit wel het toneel te worden van een politiek spelletje tussen Mercedes en Red Bull. Laatstgenoemde zou Albon namelijk graag bij Williams plaatsen, maar Mercedes wil pas meewerken als hij dan zijn banden met de Red Bull-familie breekt, aangezien Williams met Mercedes-krachtbronnen rijdt. Kortom, er ligt nog veel open in de laatste loodjes van silly season en mogelijk wachten dus nog wat verrassingen.

(Overzicht van de grid van 2022 onder de foto)

Foto: BSR Agency

Een overzicht van de voorlopige Formule 1-grid van 2022:

Mercedes
Lewis Hamilton (t/m 2023)
George Russell (2022)

Red Bull
Max Verstappen (t/m 2023)
Sergio Pérez (t/m 2022)

Ferrari
Charles Leclerc (t/m 2024)
Carlos Sainz (t/m 2022)

McLaren
Lando Norris (t/m 2023)
Daniel Ricciardo (t/m 2023)

Alpine
Esteban Ocon (t/m 2024)
Fernando Alonso (t/m 2022)

AlphaTauri
Pierre Gasly (t/m 2022)
Yuki Tsunoda (t/m 2022)

Aston Martin
Sebastian Vettel (meerjarige deal)
Lance Stroll (meerjarige deal)

Alfa Romeo
Valtteri Bottas (meerjarige deal)
Nog niet bekend

Haas F1
Mick Schumacher (meerjarige deal)
Nikita Mazepin (meerjarige deal)

Williams
Nog niet bekend
Nog niet bekend