De zomerstop is weer begonnen, tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft. De Formule 1-webredactie velt zijn oordeel over de teams. Wie verraste, wie viel tegen? Vandaag de nummer 6 in het constructeurskampioenschap: Toro Rosso.

Turbulent, zo zou je het 2016 van Toro Rosso kunnen noemen. Nog voor het seizoen begint, is er de onzekerheid of het team überhaupt op de grid staat, omdat de zoektocht naar een nieuwe krachtbron stroperig verloopt. Uiteindelijk moet het team genoegen nemen met de Ferrar-motor van vorig jaar, die op papier in de eerste seizoenshelft goed mee kan komen, maar waardoor Toro Rosso later in het seizoen ten prooi zou kunnen vallen aan teams die hun krachtbron wél kunnen ontwikkelen.

Toro Rosso bouwt in korte tijd desondanks een hele goede wagen. Max Verstappen en Carlos Sainz zetten in Australië beide Toro Rosso’s bij de eerste tien op de grid. In de race weet Max Verstappen echter niet kalm te blijven als het team een in zijn ogen voor hem nadelige strategische keuze maakt. Een opgefokte Verstappen verliest daardoor terrein en moet genoegen nemen met P10, terwijl Sainz P9 weet te pakken.

www.sutton-images.com Daniil Kvyat (RUS) Scuderia Toro Rosso STR11 crashed in Q1 at Formula One World Championship, Rd9, Austrian Grand Prix, Qualifying, Spielberg, Austria, Saturday 2 July 2016. BEST IMAGE

Het tweede dienstverband tussen Toro Rosso en Kvyat is tot op heden onsuccesvol gebleken.

Exit Verstappen, welkom terug Kvyat
In de daaropvolgende races weet Verstappen Sainz wél te verslaan en het zijn die ouderwets sterke resultaten die Red Bull doen besluiten Verstappen na vier races te promoveren naar Red Bull. Toro Rosso verwelkomt Daniil Kvyat terug bij het team, maar de zichtbaar teleurgestelde Kvyat kan niet aarden bij zijn ‘nieuwe’ team.

Kvyat noteert bij zijn tweede debuut voor Toro Rosso nog wel de snelste raceronde, maar de twee punten die hij in acht races weet te scoren, staan in schril contrast met de 26 punten die Sainz gedurende diezelfde periode weet te scoren. Na het vertrek van Verstappen blijkt de Spanjaard meer en meer in staat elk laatste restje potentieel uit de STR11 te wringen, alsof hij verlost is van het juk dat Verstappen heette.

www.sutton-images.com Fernando Alonso (ESP) McLaren MP4-31 and Carlos Sainz jr (ESP) Scuderia Toro Rosso STR11 battle for position at the start of the race at Formula One World Championship, Rd8, European Grand Prix, Race, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan, Sunday 19 June 2016.

McLaren dringt aan bij Toro Rosso en Sainz.

Sainz kan het niet alleen
En die gave om elk resultaat te maximaliseren zal Sainz nodig hebben, aangezien het team zoals verwacht moeite begint te krijgen om de aansluiting met de subtop te behouden. De zesde plaats die het nu in handen heeft, zou ook zomaar eens de zevende plaats kunnen worden in het tweede deel van 2016. McLaren is Toro Rosso tot op drie punten genaderd.

En waar de ontwikkeling bij Toro Rosso stagneert, blijft McLaren zich wél verbeteren. Van Sainz mag je nog verwachten dat hij zijn puntjes mee blijft pakken, maar in zijn eentje lijkt hij geen partij voor het kampioenen-duo van McLaren. Het is dan ook te hopen dat Daniil Kvyat zich gedurende de zomerstop bijeenraapt en in de resterende races laat zien waarom hij een waardig lid van de Red Bull-familie is.

Wil je weten wat voormalig Formule 1-coureur en Ziggo Sport-analist Robert Doornbos vindt van de eerste seizoenshelft van Verstappen, Sainz en Kvyat? Bestel dan nu Formule 1 nummer 12, waarin Doornbos rapportcijfers uitdeelt en vertelt wie volgens hem tot nu toe de beste coureur van 2016 was.