Het Alfa Romeo-jasje is stijlvol en vol geschiedenis maar daaronder gaat ook de rijke historie verscholen van het Formule 1-team van Peter Sauber. Het sympathieke team draait al jaren mee in de Formule 1, vol hoogte- en dieptepunten.

Sauber Motorsport wordt in de jaren 70 opgericht door Peter Sauber, dan nog PP Sauger AG geheten. De Zwitser is met zijn team eerst actief in hillclimbing en de sportscars tot hij in 1993 een plek afdwingt in de Formule 1. De beginjaren zijn roerig, Sauber knoopt de eindjes aan elkaar met motor- en sponsordeals maar resultaten worden er niet echt geboekt. Die komen er pas in de jaren 2000. Sauber spot al vroeg het talent Kimi Räikkönen en als de Fin door McLaren wordt weggekocht, investeert Sauber het geld in een hypermoderne windtunnel.

De vooruitgang trekt de aandacht van BMW en als BMW Sauber boekt het met Nick Heidfeld en Robert Kubica klinkende resultaten met als hoogtepunten de tweede plek bij de constructeurs in 2007(mede door diskwalificatie van McLaren) en de 1-2 in Canada in 2008 als Kubica zijn eerste en enige GP-zege pakt. Als BMW zijn aandeel in het team terugcverkoopt aan Peter Sauber breken er weer magere tijden aan.

Hij stapt zelf in 2016 uit de sport en uiteindelijk slaat het team de handen ineen met Alfa Romeo dat sinds vorig jaar de titelsponsor is. Met de terugkeer van Kimi Räikkönen op het oude nest is de cirkel rond. Het team heeft nauwe banden met Ferrari en dient als een soort talentendependance voor de grootmacht uit Maranello.