Afgelopen weekend stelde Esteban Ocon zijn titel in de Formule 3 veilig, en vandaag heeft het team van Lotus bekend gemaakt dat de jonge Fransman eind volgende week zijn eerste meters in een Formule 1-auto mag maken.

Ocon, die al sinds 2010 in het talentenprogramma van de Britse renstal zit, komt op 22 en 23 oktober in actie op het Ricardo Tormo-circuit in Valencia. De 18-jarige coureur neemt plaats achter het stuur van een Lotus E20 uit 2012, hetzelfde chassis waarmee Kimi Räikkönen in 2012 de Grand Prix van Abu Dhabi won. Als voorbereiding op de test kruipt Ocon eerst nog in de simulator op de Lotus-fabriek in Enstone.

Het spreekt voor zich dat Ocon in de wolken is met de test: “Het is altijd mijn droom geweest om in een Formule 1-auto te rijden, dus ik kan niet wachten. Ik wil het Lotus-team en Gravity Management (het bedrijf dat Ocon managet, en van dezelfde eigenaar is als Lotus, red.) bedanken voor deze geweldige mogelijkheid. Hun steun heeft me al in staat gesteld het lastige Formule 3-kampioenschap te winnen, en ik kan niet wachten op de volgende stap.”

Lotus-Teambaas Gérard Lopez en Trackside Operations Directeur Alan Premane zien een mooie toekomst voor Ocon weggelegd. “Hij is een enorm talent voor de toekomst. Als lid van ons juniorprogramma heeft hij laten zien een fantastische coureur te zijn, dus hij verdient het echt om een kans te krijgen op een hoger niveau”, prijst Lopez zijn pupil. “Esteban speelde echt een glansrol dit jaar”, voegt Premane daaraan toe.

Ocon versloeg in de strijd om de Formule 3-kroon Max Verstappen. Beide coureurs boekten evenveel overwinningen (9), maar een reeks non-finishes van de Nederlandse Red Bull-protegé aan het begin van het seizoen maakten het verschil. Als beloning voor zijn titel mag Ocon kort na zijn Lotus-test opnieuw in een Formule 1-bolide rijden: de FIA zorgt ervoor dat er op 29 oktober op Fiorano een Ferrari voor hem klaar staat.