Romain Grosjean staat in Italië voor de taak om een mooi vervolg te geven aan zijn podiumfinish op Spa. De vrijdag van zijn team Lotus stemde hem alvast tevreden.

“We hadden best een goede middag”, zegt Grosjean, die zijn E23 in de tweede training op een keurige zevende plek neerzette. “De auto deed het goed, vooral op de korte runs. De lange runs hebben nog wat aandacht nodig, daar richten we ons vanavond op. Maar de tevredenheid overheerst.”

Grosjean verwacht een spannende kwalificatie, omdat het veld achter de dominante Mercedessen dicht op elkaar zat. “Dat wordt een leuk gevecht met Force India, Williams en Ferrari. En mocht het gaan regenen, wordt het met die lage downforce helemaal interessant.”

’s Morgens zat Jolyon Palmer overigens weer eens in de auto van Grosjean. De jonge Brit kwam niet verder dan P15. Hij had behoorlijk wat last van de door Carlos Sainz veroorzaakte rode vlag. “Ik kon daardoor maar een paar rondjes rijden op mijn eerste set”, vertelt Palmer. “Daarna moesten we veel inhaalwerk verrichten, maar ik kon nog wel wat aardige rondjes rijden.”

Maldonado houdt ‘m heel

Anders dan in Spa dit keer geen afgeschreven Lotus voor Pastor Maldonado. Bij elkaar reed de Venezolaan steady 69 rondjes, wat hem een tiende en een achtste plaats bracht. Hij spreekt dan ook van ‘een goede start’. “De balans was goed, en de auto heeft voor morgen nog wel meer potentieel.”

Maldonado heeft in elk geval al één ding geleerd voor de race. “Goed omgaan met de banden wordt zondag erg belangrijk”, verwacht hij. “Maar eerst de kwalificatie. Het is lastig te zeggen hoe dat gaat worden, iedereen zit namelijk dicht bij elkaar. We zullen onze uiterste best doen.”