Romain Grosjean is voor één raceweekend geschorst vanwege zijn aandeel in de startcrash van vandaag. Dat heeft de FIA na afloop van de Belgische Grand Prix bekendgemaakt.

Na de startcrash uitvoerig bekeken en besproken te hebben is de wedstrijdleiding tot de conclusie gekomen dat de startcrash waarvan Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Kamui Kobayashi, Sergio Pérez en ook Grosjean zelf slachtoffer van werden, Grosjean volledig aan te rekenen valt.

De wedstrijdleiding laat hierbij optekenen dat het in dit geval ‘een extreem ernstige overtreding van de Sporting Regulations’ betreft, aangezien andere coureurs ‘potentieel letsel hadden kunnen oplopen’ door de actie van Grosjean.

In de uitspraak wordt verder nog vermeld dat Grosjeans team, Lotus, heeft toegegeven dat haar coureur ‘een serieuze vergissing en inschattingsfout’ heeft gemaakt. Lotus en Grosjean hebben, zo stelt de FIA, verder geen verzachtende omstandigheden kunnen aanvoeren.

Als straf voor zijn overtreding heeft de FIA zoals gezegd besloten om Grosjean een schorsing op te leggen voor de Grote Prijs van Italië, al moet gezegd worden dat deze straf nog niet bindend is, aangezien Lotus nog wel de mogelijkheid heeft om binnen een bepaalde tijd in beroep te gaan tegen de schorsing.

Mocht Lotus besluiten dat niet te doen of een eventueel protest verworpen worden, dan zal Lotus Grosjean in Italië met een andere coureur moeten vervangen. De Belg Jérôme d’Ambrosio zal dan de meest logische keuze zijn, aangezien hij de derde coureur van het team is.

Update – 18:37: het team van Lotus heeft zojuist aangegeven dat het niet in beroep zal gaan tegen de straf van Grosjean.