Volgens Lotus-eigenaar Gérard Lopez heeft zijn team door het harde werk van motorleverancier ’twee seconden gewonnen in China’, terwijl coureur Romain Grosjean denkt dat Lotus zelf ook een stap heeft gezet en mede daardoor nu het tweede Renault-team is.

Lotus heeft nog altijd geen punten gescoord, maar leek daar in China – waar Grosjean overigens ook voor de eerste keer dit jaar Q3 van de kwalificatie wist te halen voor het team – wel toe in staat, totdat Grosjean met technische pech uitviel.

Volgens teameigenaar Gérard Lopez was deze sprong vooruit vooral aan motorleverancier Renault te danken. “De stopwatch liegt niet: we waren in China twee seconden per ronde sneller dan voorheen dankzij de verbeteringen aan de motor, dus het gaat echt om een enorme stap”, vertelt hij aan Autosport.

Ook Romain Grosjean prijst Renault ten overstaan van de Britse publicatie, maar heeft eveneens lof voor Lotus’ eigen manschappen: “Renault heeft het goed gedaan, maar het team ook”, verklaart hij.

Hoewel Grosjean – in tegenstelling tot Lopez – wat voorzichtiger is en niet over ‘een revolutie’ wenst te spreken, maar slechts constateert dat er ‘een kleine stap in de juiste richting is gezet’, heeft ook de Fransman vastgesteld dat Lotus gestegen is in de rangorde: “Wij waren in China het tweede Renault-team”, stelt hij.

“Dat betekent dat we nu voor McLaren en Toro Rosso staan, terwijl we met Force India in duel verwikkeld zijn, en dat is natuurlijk heel positief”, concludeert de coureur die dus denkt dat Lotus ook de Mercedes-teams McLaren en Force India heeft in- of bijgehaald.

Voor Lotus is dat goed nieuws, maar er zit nog meer in het vat, verklaart Lopez: “Renault heeft beloofd dat ze in Spanje wederom met aardig wat updates komen, dus we rekenen er op weer in de top tien mee te doen”, besluit de Luxemburger, wiens team nu de meeste motorproblemen zijn opgelost ook steeds meer uit haar chassis begint te halen aangezien het haar testachterstand nu kan inlopen.