Voor de jonge Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat is het de laatste tijd feest: hij kreeg vorige week te horen dat hij volgend jaar gepromoveerd wordt naar het grote Red Bull Racing, en nu is het tijd voor de eerste race in zijn thuisland Rusland.

Een bijzonder moment dus voor de debutant, en hij weet dan ook dat de aandacht heel het weekend in Sotsji stevig op hem gericht zal zijn. “Maar daar ben ik klaar voor, ik ga ervan genieten. Ik ga gewoon doen wat ik altijd doe: alles geven wat ik in me heb. Het wordt sowieso een grootste en spannende gebeurtenis – ik ben hartstikke blij dat ik voor de ogen van de Russische fans ga racen.”

In de simulator heeft Kvyat al wat ervaring opgedaan op het Sochi International Street Circuit. “Het lijkt erop dat het een baan is met langzame tot gemiddeld snelle bochten. Vol gas, en dan weer vol in de ankers. Verder zijn er niet veel gedeeltes waar het om pure snelheid draait, dus onze auto zou het op dit circuit goed moeten doen.”

Vergne

In die laatste voorspelling kan Jean-Éric Vergne zich goed vinden: “Het parcours is erg stratencircuit-achtig en dat betekent dat het onze wagen goed zou moeten liggen.” Vergne verwacht dat het voor iedereen een uitdaging zal worden om de baan onder de knie te krijgen. “Het wordt voor ons allemaal een nieuwe ervaring, wat betekent dat het ook voor de engineers aanpoten wordt. De setup op vrijdagmorgen zal gebaseerd zijn op de simulator, dus er komt nogal wat giswerk bij kijken. Zeker wat betreft de bandenslijtage.”

De Fransman vindt het uitstapje naar Rusland geen straf. “Ik kijk er naar uit, want ik ben nog nooit in Rusland geweest. Nieuwe landen ontdekken vind ik leuk, net als het leren kennen van nieuwe circuits. Meestal zit de vaart er na de eerste sessie al lekker in.”