Ook de Grand Prix van China lijkt weer een veredelde test te worden voor Lotus. Het team heeft nog veel werk te doen aan de E22, ook al denkt het wellicht toch een puntje te kunnen meepakken.

“Bij ons zal de nadruk komend weekend toch weer op het maken van kilometers liggen, zodat we straks goed aan het Europese deel van het seizoen kunnen beginnen”, vertelt Romain Grosjean, die ‘eerlijk gezegd niet weet of de E22 goed bij het circuit in China past’.

Voor de Fransman, die op de donderdag voor het raceweekend jarig is en zijn 28e verjaardag gedurende het Grand Prix-weekend zal vieren, zouden punten het mooiste cadeau zijn: “Ik heb hier de laatste twee keer dat ik er was gescoord, waarbij mijn punten uit 2012 mijn eerste in de Formule 1 waren, dus ik hoop hier weer een mooie herinnering aan toe te voegen.”

Om dat voor elkaar te krijgen, moet Lotus echter nog veel aan de E22-bolide doen, weet Grosjean: “Maar punten zijn het doel”, zegt de coureur, wiens teamgenoot Pastor Maldonado dergelijke doelstellingen links laat liggen: “Het kan wel eens een lastig weekend voor ons worden, want de baan in Sjanghai heeft veel lange rechte stukken en daar komen we juist snelheid te kort.”

“We zullen dat verlies goed moeten maken in de bochten, maar moeten nog uitvogelen hoe. Dat we in Bahrein de finish hebben gehaald en weer meer data verzameld hebben, zou ons echter moeten helpen tijdens het weekend in China wat voortvarender van start te gaan.”

Technisch directeur Nick Chester erkent dat Lotus er nog lang niet is. “Maar”, zo benadrukt hij. “We zijn ongeveer even snel als Toro Rosso en dat betekent dat we ondanks dat het nog veel beter kan toch al in de buurt van een puntenfinish kunnen komen.”

“In China zou het door de karakteristieken van het circuit bovendien beter moeten gaan dan in Bahrein, dus we kunnen het gat naar de jongens voor ons wellicht verkleinen. Om daarmee te helpen hebben we een aantal nieuwe onderdelen, die we hopelijk met succes kunnen testen in VT1 en VT2, alvorens we tijdens de Grand Prix van Spanje met een grotere update zullen komen.”