Lotus legt de focus op het verbeteren van de prestaties in de kwalificatie. Alleen dan ziet het kans om op korte termijn de felbegeerde zege te pakken.

Met een éénstopstrategie klom Romain Grosjean afgelopen weekend op naar de tweede plaats, nadat hij vanaf de zevende startpositie was vertrokken. “We hebben nog wat moeite met de kwalificatie”, legt Alan Permane, teammanager van Lotus, de vinger op de zere plek.

“Deels ligt dat aan de coureur, deels aan de auto. Romain zal erkennen dat hij niet volledig op zijn gemak hoe de auto aanvoelt tijdens de kwalificatie, maar dat het een stuk beter gaat met wat meer benzine aan boord en een lekker ritme.”

Tegelijkertijd heeft Grosjean volgens Permane aan de auto te danken dat hij de éénstopper met goed gevolg kon afleggen. “Ik wil de coureurs niets tekort doen, maar het ontzien van de banden heeft voornamelijk met de auto te maken”, zegt hij.

“Het is geen toeval dat het ons wel lukt, en beide Ferrari-coureurs niet. Fernando is een fantastische coureur, dus als hij het niet redt met één stop, is de auto er niet toe in staat. Natuurlijk dragen de coureurs wel bij aan de uitvoering van de strategie.”

Permane zegt dat Lotus niet teleurgesteld is dat Kimi Räikkönen slechts als achtste eindigde, ondanks een vergelijkbare strategie met Sergio Pérez, die het podium haalde. “Zijn strategie werkte best aardig”, aldus Permane. “Hij begon als twaalfde en finishte als achtste. Veel meer kun je niet verwachten op dit circuit.”