Red Bull Racing heeft voor het derde achtereenvolgende jaar alle hoofdprijzen gepakt. Volgens Sebastian Vettel heeft de concurrentie ‘smerige trucjes’ uitgehaald om de hegemonie proberen te doorbreken.

Vettel hield in de zinderende finalerace drie punten over van zijn voorsprong op Fernando Alonso en is na Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher de derde F1-coureur ooit die drie keer op rij kampioen werd. Van harte ging dat niet.

“Veel mensen haalden smerige trucjes uit. Ze deden dingen die in onze ogen over de grens van het toelaatbare gingen. Wij raakten daar niet door geïrriteerd en afgeleid”, meent de drievoudig wereldkampioen, die de ‘trucjes’ niet wil opnoemen.

“Wij moeten ons richten op wat we hebben en ons niet druk maken om wat de rest doet. Wat schiet je daar mee op?”, aldus Vettel. “Je raakt dan opgewonden en verliest je concentratie. Daardoor haal je niet meer het hoogst haalbare terwijl dat de enige manier is om na twintig races bovenaan te staan.”

Vettel werd dit jaar in verband gebracht met een transfer naar Ferrari, terwijl hij met de Scuderia in Japan in botsing kwam nadat hij Alonso hinderde in de kwalificatie. Ook wilde de concurrentie dat Red Bulls voorvleugel verboden werd. Volgens teambaas Christian Horner hoort dit bij de sport.

“Er wordt hard gevochten”, aldus de teambaas. “De Formule 1 is een pittig wereldje waarin je het tegen zware tegenstanders moet opnemen. De snelste manier om aan populariteit in te boeten is door telkens succes te hebben.”