Het Miami International Autodrome is een stratencircuit in Miami Gardens, een voorstad van Miami, dat speciaal ontworpen is voor de Grand Prix van Miami. Sinds 2022 staat het circuit op de Formule 1-kalender.

De eerste editie van de race werd gewonnen door Red Bull-coureur Max Verstappen, voor zijn Ferrari-rivalen Charles Leclerc en Carlos Sainz jr.

Het stratencircuit werd ontworpen door het Britse bedrijf Apex Circuit Design en is aangelegd rond het Hard Rock Stadium, de thuishaven van het American footballteam Miami Dolphins. De eigenaar van het stadion, Stephen Ross, probeerde al sinds 2018 om de Formule 1 naar Miami te halen. In 2022 lukte het eindelijk. Er werd een contract voor liefst tien jaar afgesloten.

Het circuit bevindt zich op het terrein van het Hard Rock Stadium en maakt gebruik van alle nieuwe en bestaande wegen op het terrein. Het betreft een tijdelijke baan, die enkele weken voor de race wordt opgebouwd. Meteen na afloop van de race begint de demontage. Vanaf het bovendek van het stadion zijn alle bochten van het circuit te zien.

De nep-jachthaven van het Miami International Autodrome in beeld. Niet bij iedereen is het idee van de bedenkers in goede aarde gevallen. (Getty Images)

“We hebben geprobeerd het circuit zo uitdagend mogelijk te maken”, zegt designer Charles Metcalfe namens Apex Circuit Design. “We hebben bij het ontwerp gefocust op uiteenlopende bochten, van high-speed tot low-speed.”Het circuit telt 19 bochten en kent een totale lengte van 5410 meter.

Bijzonder aan het Miami International Autodrome is de nep-jachthaven die is aangelegd op het binnenveld bij de bochten 6 tot en met 9. De nep-jachthaven werd in de aanloop naar de eerste race bekritiseerd door veel F1-fans, die oordeelden dat de bedenkers op een goedkope manier een ‘Monaco-sfeer’ wilden nabootsen. Op het terrein zijn ook zwembaden en bars in resortstijl.

De Grand Prix van Miami wordt in 2023 gehouden op zondag 7 mei om 21.30 uur Nederlandse tijd en 15.30 uur lokale tijd.

Starttijden GP Miami
Vrijdag 5 mei
19:30 – 20:30 uur           1vrije training
23:00 – 00:00 uur          2e vrije training
Zaterdag 6 mei
18:30 – 19:30 uur           3e vrije training
22:00 – 23:00 uur          kwalificatie
Zondag 7 mei
21:30uur                            race