In alle drie de kwalificaties eindigde Fernando Alonso als vijfde. Felipe Massa start morgen twee plaatsjes achter hem. Alonso wil vanaf de vijfde plaats naar een podiumplaats rijden, maar: “dat wordt gezien de sterke concurrentie niet eenvoudig.”

De Spanjaard was na de kwalificatie te spreken over de vooruitgang die Ferrari in Hongarije boekt. “Na lastige weekenden in Duitsland en Engeland is de vijfde plaats goed nieuws voor ons”, vertelt de tweevoudig wereldkampioen. “Ook gezien gisteren, toen we onze twijfels hadden over onze racesnelheid. Vandaag zijn we een stuk sneller dankzij aanpassingen aan de afstelling en de aerodynamica.”

“We wilden constanter worden, in plaats van te kijken naar prestaties van de wagen. De tractie is beter en datzelfde geldt voor het insturen van bochten. Bij de start moeten we zorgvuldig kijken of we plaatsen kunnen goedmaken. Het helpt in ieder geval dat we aan de schone kant van de startopstelling staan.”

“Inhalen is hier een lastig verhaal”, vervolgt Alonso. “Het is daarom belangrijk dat zo snel mogelijk te doen, zeker als we willen voorkomen dat Sebastian Vettel zijn voorsprong op ons uitbreid. Qua strategie ligt er nog veel open. De banden zijn voor iedereen nieuw en gezien de hoge temperatuur moeten we gaan voor een strategie die we elk moment kunnen aanpassen. We gaan altijd voor een podiumfinish en ik denk dat we er voor kunnen vechten. Gezien de sterke concurrentie wordt dat alleen niet makkelijk.”

Massa stelt dat Alonso en hij het maximale hebben gehaald uit de kwalificatie, maar dat dat ook gelijk de achilleshiel van Ferrari blootlegt. “Het was een ingewikkelde kwalificatie die niet voldeed aan onze verwachtingen”, aldus de Braziliaan. “Zowel Fernando als ik kon tot het uiterste gaan zonder fouten te maken. We maakten echter geen aanspraak op de voorste plaatsen. We weten dondersgoed dat de zaterdag ons zwakke punt is en daarom moeten we ons op de race blijven richten. Het wordt, gezien het warme weer, geen makkelijke race.”

“Inhalen is hier nagenoeg onmogelijk, tenzij de wagen voor je in de fout gaat. Ik hoop dat onze racesnelheid goed genoeg is om plaatsen goed te maken zodat we belangrijke punten kunnen meenemen.”