Door een crash in de eerste vrije training reed Jules Bianchi vandaag slechts acht ronden.

De Fransman vloog er aan het einde van de sector, vlak voor het onderdoorgaan van de kruising. “Dit was een zware dag, terwijl ik maar acht ronden heb gereden”, vertelt de Marussia-coureur. “Dit had ik niet verwacht toen ik aan de eerste vrije training begon. Mijn chassis was te beschadigd om aan de tweede sessie mee te doen, dus het team gaat nu aan de slag met het reservechassis zodat ik er in de derde training weer sta. Er valt veel werk te verzetten, zowel voor mij en mijn ingenieur als de monteurs. Hopelijk gaat het morgen beter.”

Max Chilton werkte wel de tweede training af. “Het was erg leuk om voor het eerst op Suzuka te rijden, maar het is, zoals we konden zien, een lastig circuit om in je vingers te krijgen”, vertelt de Engelsman. “Het was vandaag vanaf het eerste moment duidelijk dat het een flinke klus zou worden om een goede afstelling voor dit circuit te vinden. En die klus werd nog groter toen duidelijk werd dat Jules de tweede sessie moest uitzitten.”

“Elk rondje telde vanaf dat moment. Ik ben blij hoe mijn middagtraining verliep. Vooral op het gebied van het verbeteren van de balans en de snelheid. Ik kijk er naar uit om dat proces morgen voort te zetten.”