De reacties onder onze nieuwsberichten wekken regelmatig ergernis op. Zowel bij mensen die vinden dat kinderachtige reacties moeten worden verwijderd als bij mensen die het schandalig vinden dat er uberhaupt reacties worden verwijderd. Zij beroepen zich dan vaak op hun vrijheid van meningsuiting. Vanuit China lijkt het me wel toepasselijk om daar eens op in te gaan.

 

Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht en uiteraard staat het ook op Formule1.nl hoog in het vaandel. Het waarborgt dat iedereen zonder angst voor vervolging zijn mening kan uiten.

 

Dat wil echter niet zeggen dat alles geoorloofd is. Beperkingen in het Nederlandse strafrecht zijn bijvoorbeeld smalend taalgebruik, aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugels.

 

Vertaald naar Formule1.nl: Wij stellen ieders inbreng op prijs. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid om te reageren op de berichten. Ook wij hebben echter beperkingen opgesteld, namelijk onze huisregels.

 

Berichten die daarmee in strijd zijn, worden verwijderd. Dat is geen schending van de vrijheid van meningsuiting. Het is immers niet de mening, maar de manier waarop die wordt geuit, waar wij tegen optreden.

 

Ook van censuur is geen sprake. Dat is namelijk het gebruiken van een machtspositie om informatie achter te houden of expressie aan banden te leggen. Als we daarop uit zouden zijn, hadden we de mogelijkheid om te reageren wel achterwege gelaten. Wij willen juist vrije discussies, maar dan wel op een beschaafde manier en met respect voor ieders mening.

 

Iedereen heeft het recht om daar van te vinden wat hij wilt, en dat ook te uiten, maar wie ons vergelijkt met de Chinese staatspolitie, moet misschien maar eens naar China komen om te ondervinden dat er een wereld van verschil is.

 

In China wordt echt alles door de overheid gecontroleerd. Zo zijn sites als Facebook en Twitter afgeschermd (al valt alles te omzeilen), en op de eerste dag in het mediacentrum zelfs alle buitenlandse sites. Al verklaarde de organisatie later dat de internetstoring het gevolg was van aardbevingen in Indonesië.

 

Ondanks het vermoeden dat dat een propagandasmoesje was, heb ik daar maar niets over gezegd, want ik had weinig zin om de rest van mijn verblijf in China in een cel door te brengen. Dan zij wij eigenlijk nog best coulant.