De Formule 1 zet met de ‘Drive it out’-campagne een volgende stap in haar streven wangedrag onder en tussen fans uit te bannen, en roept op tot respect. Voor coureurs, voor elkaar en zowel op social media als naast de baan.

De Formule 1 geeft zo een vervolg aan haar intentie wangedrag van fans aan banden te leggen. De sport vaardigde eerder dit jaar, bij de Grand Prix van Oostenrijk, een soortgelijk statement uit. Fans, waaronder supporters uit de grotendeels Nederlandse fanschare, maakten zich op de Red Bull Ring schuldig aan racistisch, homofoob, seksistisch en ander wangedrag – tot aan (seksuele) intimidatie aan toe.

De Formule 1 ziet dat niet als een incident, maar kijkt naar het bredere plaatje. Ook op andere circuits is sprake geweest van wangedrag. Dit nog naast het onsportieve uitjoelen van bijvoorbeeld Max Verstappen door Lewis Hamilton-fans op Silverstone, of andersom het juichen van Verstappen-fans na Hamiltons crash in Oostenrijk.

Lees ook: Formule 1 reageert op intimidatie van fans in Oostenrijk: ‘Onacceptabel’

Respect

“De Formule 1 draait om competitie en rivaliteiten, maar ook respect”, laat de sport nu in een nieuwe verklaring weten. “Respect als rivalen. Respect voor onze fans. Respect voor de hele Formule 1-familie. Wangedrag, in welke vorm dan ook, heeft geen plaats in de Formule 1.” De Formule 1 roept alle fans en betrokken op ‘dit uit te bannen, zowel in onze sport als de maatschappij’.

“We hebben een verantwoordelijkheid om te zeggen: ‘hier stopt het’.” Speciale aandacht in het statement gaat uit naar misdragingen op social media, waar vooral Verstappen- en Hamilton-fans elkaar naar het leven staan. “Wie zich achter social media verbergt maar wangedrag vertoont en geen respect heeft, is geen fan en geen onderdeel van onze sport.”

Lees ook: Lammers rekent op gezond verstand Oranje-fans: ‘Maar houden rotte appels in de gaten’

Behalve dit statement en onderstaande video, is de Formule 1 ook met alle racepromotors om tafel gegaan. Dit om na te denken over oplossingen om wangedrag van fans aan banden te leggen – en op te treden als dat nodig is.