Het gaat van kwaad tot erger, dit seizoen van Ferrari. Fernando Alonso en Kimi Räikkönen verdronken in de Britse regen in de eerste kwalificatie op Silverstone. Morgen starten alleen de Caterhams achter de Ferrari’s.

Het is de slechtste kwalificatie voor Ferrari sinds de Grand Prix van Maleisië van 2010, toen Alonso als negentiende de race startte en Felipe Massa 21e was. Vandaag maakte Ferrari op cruciale momenten precies de verkeerde beslissingen.

“Dat gebeurt soms met dit weer”, concludeert Alonso tegenover de BBC. Hij start morgen voor zijn teamgenoot.. “Het gaat in zo’n sessie om timing. Ben je met de keuze een halve minuut eerder of later, dan kan het zomaar de perfecte keuze zijn geweest. Dan ben je de held, nu zijn we de schlemiel. We hebben absoluut iets verkeerd gedaan ten opzichte van andere teams.”

“Gebeurd is gebeurd”, vervolgt de Spanjaard. “We zouden het niet anders hebben gedaan. Achteraf gezien natuurlijk wel, maar op dat moment dachten we dat het de goede keuze zou zijn. Morgen gaan we maar genieten van de race. Er staan veel inhaalacties op het programma. Punten worden er nu niet uitgedeeld en morgen hebben we niets te verliezen.”

Räikkönen was – uiteraard – wat minder uitgesproken. “Het ging halverwege mijn snelle ronde harder regenen dan in mijn opwarmronde. Ik ging twee keer wijd. Iets ging dus mis, maar waar het fout ging weet ik niet.”