Pierre Gasly worstelde ook in de race nog met een Mexicaans maagvirus, maar verdiende in elk geval twee punten voor de moeite – en zijn doorzettingsvermogen.

Dat dan wel met enige dank aan Toro Rosso-teamgenoot Daniil Kvyat, die in de laatste bocht Renaults Nico Hülkenberg aantikte. Het kwam Kvyat op tien tellen straf te staan. Hij viel daardoor buiten de punten, maar Gasly schoof zo op naar de negende plek en neemt zo dus – behalve buikpijn – ook twee punten mee naar huis.

Lees ook: Zieke Gasly knokt zich naar tiende plek in kwalificatie

“Het was een lange dag, ik voelde me nog steeds niet geweldig, maar probeerde er achter het stuur uiteraard alles aan te doen”, verhaalt hij in gesprek met Sky Sports F1. “Ik wist in de punten te eindigen en daar ben ik blij mee, ook al was het niet mijn beste performance omdat ik me dus niet zo goed voelde.”

“Nu ben ik wel aan wat slaap en rust toe”, lacht Gasly, die ondanks enige fysieke ongemakken nog wel meer reden tot lachen had in Mexico: Red Bull-topman Helmut Marko bevestigde namelijk dat ‘alle vier de coureur’ in het Red Bull-programma onder contract staan voor 2020.

Lees ook: Marko doet deur dicht voor Hülkenberg: ‘Alle vier onze coureurs staan onder contract voor 2020’

De vraag is dan wel bij welk Red Bull-team Gasly terechtkomt. Hij werd in de zomerstop teruggezet van topteam Red Bull naar opleidingsstal Toro Rosso en zijn opvolger Alexander Albon (die de omgekeerde overstap maakte) doet het daar goed. Gasly lijkt dus echter op z’n minst zeker van een Toro Rosso-zitje voor volgend jaar.