Toro Rosso-coureur Pierre Gasly kan niet beseffen dat zijn goede vriend Anthoine Hubert overleden is. Ze waren jarenlang kamergenoten, en gingen ook naar dezelfde school. Gasly sprak voor de race nog met Charles Leclerc, en hoopte dat hij de race zou winnen: ”Voor Anthoine.”

Op zaterdagmiddag raakte de 22-jarige Anthoine Hubert betrokken bij een zware crash tijdens de Formule 2-race. Hij kwam in de bandenstapels terecht bovenop de Raidillon, waarna hij terug de baan op gelanceerd werd. Juan Manuel Correa kon Hubert niet meer ontwijken en reed op volle snelheid op de Fransman in, die later overleed aan zijn verwondingen.

Lees ook: FIA bevestigt onderzoek naar dodelijk ongeval Formule 2-coureur Anthoine Hubert

”Het was zeker weten de emotioneelste voorbereiding op een race die ik ooit heb gehad”, vertelde een geëmotioneerde Gasly na afloop van de race. ”Je bent er niet klaar voor om op 23-jarige leeftijd mee te moeten maken dat je een van je beste vrienden verliest.”

Voor aanvang van de Grand Prix van België werd een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis van Hubert. Foto: Motorsport Images

‘We kunnen het allemaal niet beseffen’
Gasly was jarenlang bevriend met Hubert. ”Ik ben met deze jongen opgegroeid sinds ik zeven was en in de karts reed. We waren kamergenoten, we leefden zes jaar lang in hetzelfde appartement. We waren klasgenoten samen, van toen ik dertien was tot ik negentien werd, bij dezelfde professor op de privéschool”, aldus Gasly.

Lees ook: Dubbele puntenfinish voor Toro Rosso: ‘Close racing is altijd spannend’

”Ik ben nog steeds geschokt. Ik besef niet hoe snel het allemaal kan gaan. Het is verschrikkelijk. Ik ben al van plan om met vrienden af te spreken die ik gemeen had met Anthoine, want we begrijpen en realiseren allemaal niet wat er gebeurd is. Het is zeer triest”, aldus de 23-jarige Fransman.

Foto: Motorsport Images

‘Leclerc moest deze winnen, voor Anthoine’
Charles Leclerc pakte in België zijn eerste Formule 1-overwinning, die hij opdroeg aan zijn goede vriend Hubert. Gasly sprak voor de race nog met de Monegask. ”Ik zei tegen hem dat hij deze race moest winnen voor Anthoine,” herinnert Gasly zich, ”omdat Charles, Anthoine en ik in hetzelfde jaar begonnen met racen. Anthoine won zelfs de Franse beker in 2005 met karten, we raceten jarenlang samen en we kenden elkaar goed.”

Lees ook: Rondje buitenlandse media: Enkel lof en bewondering voor mentale kracht Charles Leclerc

Het dodelijke ongeval van Hubert was een grote schok voor de autosportwereld, omdat dit het eerste dodelijke ongeval in de formulewagens is sinds het overlijden van Jules Bianchi in 2015. ”Het is echt triest nieuws voor de Franse motorsport, want een aantal jaar geleden verloren we Jules, en nu Anthoine. Ze waren allebei geweldige personen”, sluit Gasly af.