Na vier jaar proberen heeft Giorgio Pantano eindelijk de titel in de GP2 veroverd, maar het is de Braziliaan Lucas di Grassi die zich de morele kampioen mag noemen. De Renault-testrijder maakt een gerede kans op promotie naar de Formule 1, de rest kan daar alleen nog maar van dromen. [schuin}FORMULE 1 RaceReport {schuin]zet de prestaties van alle teams en coureurs op een rijtje.

Barwa international Campos Grand Prix

Vitaly Petrov 7e, 39 punten

Benjamin Hanley 24ste, 1 punt

Lucas di Grassi 3e, 63 punten

De tegenvallende Renault-protégé Hanley vertrok na Frankrijk en werd vervangen door Di Grassi, eveneens afkomstig uit de stal van Renaults talentenprogramma. Di Grassi beloonde het vertrouwen direct met drie overwinningen en zes podiumplaatsen. Alleen het missen van de eerste zes races weerhield Di Grassi van het winnen van het kampioenschap. Petrov dankte zijn zege in Valencia aan het uitvallen van Giorgio Pantano in de laatste ronde en mag zich een solide subtopper noemen.

iSport international

Karun Chandhok 10e, 31 punten

Bruno Senna 2e, 64 punten

Gezien zijn nationaliteit achtte de Indiër Chandhok zich een goede kandidaat voor een Formule 1-zitje bij Force India, maar daarvoor presteerde de door Red Bull gesteunde coureur niet genoeg. Bruno Senna combineerde briljante races met domme pech. Zo reed de Braziliaan in Turkije een hond aan. In België liet Senna een uitgelezen kans liggen om de leiding in het kampioenschap van de blunderende Pantano over te nemen. Ook in de kwalificatie was Senna te wisselvallig.

Piquet Sports

Pastor Maldonado 5e, 60 punten

Andreas Zuber 9e, 32 punten

De twee wildebrassen van de GP2 bezorgden Piquet Sports in 2008 heel wat schade. Maldonado redde zijn seizoen enigszins met een goed slotakkoord, maar reed voor het zover was heel wat auto’s kapot. Zuber is en blijft een man van momenten. Zijn derde seizoen in de GP2 is ironisch genoeg het eerste zonder een overwinning. Te vaak deed hij zijn goede startpositie teniet door domme spins en mentaal is hij niet sterk genoeg. Zuber haalde in de laatste zeven races geen enkel punt.

Racing Engineering

Giorgio Pantano kampioen, 76 punten

Javier Villa 17e, 8 punten

Ondanks de titel van Giorgio Pantano had Racing Engineering geen bijzonder goed jaar. Het Spaanse team eindigde slechts als vierde, omdat tweede man Javier Villa volledig zoek gereden werd. Gezien de snelheid die Villa in eerdere seizoenen liet zien, roept het de vraag op in hoeverre Racing Engineering zich in 2008 op de auto van Pantano concentreerde. Villa eindigde met slechts acht punten op de zeventiende plaats en dat zijn we van de 21-jarige coureur niet gewend.

ART Grand Prix

Romain Grosjean 4e, 62 punten

Luca Filippi 19e, 6 punten

Sakon Yamamoto 23ste, 3 punten

Kopman en GP2-debutant Romain Grosjean veegde in de Asia series de vloer aan met de concurrentie, maar had het in het Europese kampioenschap een stuk lastiger. De Fransman won de hoofdrace in Turkije en zegevierde ook nog in de sprintrace van België, maar liet te veel punten liggen om serieus mee te strijden om de titel. Luca Filippi kon zijn draai niet vinden in het team en werd vervangen door Sakon Yamamoto, die behalve de vierde plaats in de sprintrace in Hongarije niets liet zien.

Trust team Arden

Sebastien Buemi 6e, 50 punten

Yelmer Buurman 20ste, 5 punten

Luca Filippi 19e, 6 punten

Arden begon het seizoen met Buemi en de Nederlander Yelmer Buurman, die na Silverstone het veld moest ruimen voor Honda-beschermeling Luca Filippi. Goed voor het geld, maar niet voor de prestaties, want Buurman deed het stukken beter dan de Italiaan, wiens ster na drie seizoenen GP2 ernstig verbleekt is. Buemi toonde zich zeer solide, won twee sprintraces en eindigde in al zijn races bij de eerste acht. De 19-jarige Zwitser wordt nauwlettend gevolgd door Toro Rosso-baas Gerhard Berger. Filippi was nergens te bekennen.

Super Nova Racing

Alvaro Parente 8ste, 34 punten

Christian Bakkerud 27ste, 0 punten

Andy Soucek 14e, 14 punten

De veelbelovende Alvaro Parente vond eindelijk zijn plekje in de GP2. De 24-jarige Portugees maakte de verwachtingen direct waar door zijn allereerste GP2-race te winnen. Daarna ging het mis: Super Nova werd voorbijgestreefd en met hen ook Parente. Christian Bakkerud had weer eens een zware crash, waarbij hij zich opnieuw blesseerde aan zijn rug. De racecarrière van de blessuregevoelige Deen lijkt voorbij. Andy Soucek toonde zich beter alternatief, al is de Spanjaard zijn wilde haren nog niet helemaal kwijt, getuige een paar drieste acties.

DAMS

Kamui Kobayashi 16e, 10 punten

Jerome D’Ambrosio 11e, 21 punten

Kobayashi won de sprintrace in Barcelona, maar daarna was de koek op voor de Japanner, die maar liefst acht keer uitviel. Toyota houdt hem evengoed aan als testrijder en ook volgend jaar zal Kobayashi wel weer ergens in de GP2 te zien zijn. D’Ambrosio kwam langzaam op stoom, maar maakte aan het eind van het seizoen veel terrein goed met knappe podiumplaatsen in Valencia en Spa-Francorchamps. Het moet raar lopen wil de Belg volgend jaar niet zijn eerste overwinning scoren.

Trident Racing

Ho-Pin Tung 18e, 7 punten

Mike Conway 12e, 20 punten

Trident gaat altijd goed in Monaco en dit jaar was dat geen uitzondering. Mike Conway won de hoofdrace, Ho-Pin Tung werd tweede na een dag eerder al als zevende te zijn geëindigd. Het was een schaars hoogtepunt voor de Nederlandse Chinees. Tungs grootste struikelblok bleek de kwalificatie, waarin hij slecht uit de verf kwam. In de races kweet hij zich doorgaans goed van zijn taak, maar met het voorspelbare puntloze resultaat. Conway schitterde evenmin, maar sprokkelde toch nog wat puntjes bijeen.

FMS International

Adam Carroll 25e, 1 punt

Roldan Rodriguez 13e, 14 punten

Marco Asmer 29ste, 0 punten

Adrian Valles 21ste, 5 punten

Het voormalige Coloni stelde teleur in 2008. Vaste rijder Roldan Rodriguez maakte met een tweede plaats in de sprintrace van Monza nog wat goed, maar de tweede auto kwam amper aan scoren toe. Adam Carroll was ertoe in staat geweest, als hij niet na vier races door zijn budget heen was geweest. De Est Marko Asmer verving hem, maar kwam amper van de laatste startrij af. Asmer is nog altijd testrijder voor BMW Sauber.

Durango

Alberto Valerio 26ste, 0 punten

Davide Valsecchi 15e, 11 punten

Benjamin Hanley 24ste, 1 punt

Marcello Puglisi 34ste, 0 punten

Weer twee Italianen in dienst van Durango. Alberto Valerio bleef als enige coureur die het hele seizoen reed puntloos. Davide Valsecchi miste vijf races na een zware klap in Turkije en moest in Spa-Francorchamps opnieuw uit het bos gevist worden. Toch kwam het nog goed: Valsecchi pakte in Monza een emotionele overwinning in de sprintrace. Dat was veel meer dan waarop Durango gerekend had.

BCN Competicion

Paolo Nocera 33ste, 0 punten

Adrian Valles 21ste, 5 punten

Carlos Iaconelli 28ste, 0 punten

Milos Pavlovic 32ste, 0 punten

Van het kwartet coureurs dat in 2008 voor BCN reed, was eigenlijk alleen de Serviër Pavlovic in staat iets te laten zien. Maar Pavlovic werd al na vijf races uit de auto gezet ten gunste van Iaconelli. BCN maakte zich niet populair bij de GP2-organisatie door in Monaco en Monza met maar een auto aan de start te komen. Het Spaanse team wordt hoe langer hoe meer de risee van de GP2 en moet vrezen voor zijn licentie. Er zijn tal van capabeler teams bereid in de serie te stappen.

DPR

Giacomo Ricci 31ste, 0 punten

Michael Herck 30ste, 0 punten

Andy Soucek 14e, 14 punten

Diego Nunes 22ste, 3 punten

Een typisch voorval: in het weekend van Hongarije kwam een van de GP2-teambusjes langs de snelweg in een greppel terecht en sloeg over de kop. Het kon ook niemand anders dan David Price Racing gebeuren, zo illustratief was het ongeluk voor het seizoen van de mannen van DPR, die wonderwel ongedeerd bleven. Personele wisselingen achter het stuur maakten het er ook niet beter op: Soucek viel in voor Ricci, die op zijn beurt weer de geblesseerde Herck verving. Soucek redde een puntje in Monaco, terwijl Nunes alleen in Valencia onverwacht sterk uit de hoek kwam en vierde werd.