Lewis Hamilton besloot de afsluitende trainingssessie van vandaag als eerste. Toch stapte de Engelsman niet als een tevreden man weer uit zijn snelle Mercedes.

Fernando Alonso noteerde de tweede tijd en gaf minder dan anderhalve tiende toe. Eerder op de dag reed hij in de eerste vrije training maar negen ronde en eindigde Hamilton daardoor slechts als achtste. Toen waren ophangingsproblemen de oorzaak. In de tweede sessie ging het niet veel beter. “Er is iets mis met de auto”, vertelde hij zijn team daarom ook op een gegeven moment.

Achteraf was Hamilton ook nog niet erg tevreden. “Het gaat moeilijker dan verwacht”, vertelt hij in China. “Gelukkig hebben we de avond nog om wat werk te doen en te analyseren hoe we er voor staan. De auto kan altijd sneller worden gemaakt. Nu voelt hij niet spectaculair aan. Om de een of andere reden gaat het hier stukken moeilijker dan op andere circuits.”

De dag begon al slecht voor Hamilton, toen een ophangingsprobleem zijn plannen voor de eerste training verstoorde. “We hebben niet zoveel ronden gereden als gehoopt. Elke ronde telt daarom”, aldus de wereldkampioen van 2008. “Normaliter werk je in de eerste training aan de afstelling en ga je telkens op vers rubber naar buiten om te kijken hoe wijzigingen uitpakken. We hebben nu veel tijd verloren. Op zich is dat geen probleem: zoiets gebeurt wel eens.”

Hamilton hoopt dat het morgen droog blijft. “We hebben meer ronden, meer banden en meer mogelijkheden om de auto te wijzigingen nodig. Vanavond gaan we dus een inschatting maken van hoe het circuit er morgen voor staat. Hopelijk klopt de balans in de wagen dan. Als het morgen regent weten we niet eens of onze wijzigingen correct zijn en ga je vervolgens zondag de race in met een auto waarvan je niet weet of hij het een beetje goed doet.” 

Rosberg
Teamgenoot Nico Rosberg, goed voor een tweede en derde tijd, is ook nog niet super happy en klaagt vooral over de hoge slijtage van zijn voorbanden. “We moeten wat dat betreft iets slims bedenken qua set-up, want dit kan ons veel pijn gaan doen”, weet hij.

Qua pure snelheid zit het volgens Rosberg echter wel goed met Mercedes: “Zowel wat vliegende ronden als lange runs betreft staan we er goed voor. Het klopt dat de andere teams dichterbij komen, maar ik verwacht toch dat het weer tussen Lewis en mij zal gaan.”