Lewis Hamilton heeft geleerd van de uitspraken die hij in Monaco in het heetst van de strijd deed. Dit zegt hij in Canada met de wijsheid van twee weken later. “Ik had gewoon een slechte dag.”

De McLaren-coureur haalde uit naar zijn collega’s Felipe Massa en Pastor Maldonado, aan wie hij in Monte Carlo op de baan tikken uitdeelde, en vroeg zich hardop af of de stewards hem vaker bestraften vanwege zijn huidskleur.

Hamilton keerde diezelfde avond terug op het circuit om zich te verontschuldigen bij de marshals van dienst en schreef later een brief aan FIA-voorzitter Jean Todt om zijn excuses aan te bieden. Todt accepteerde de uitleg van de Brit.

“Ik heb er nog eens goed over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik een slechte dag had. Die zitten er wel eens tussen. Ik heb de FIA geschreven en Felipe en Pastor gesproken, dat vond ik in dit geval even nodig”, aldus Hamilton in Canada.

“Inhalen is niet gemakkelijk in deze tak van sport, dus we worden al snel beoordeeld op de acties die worden gemaakt. De stewards doen zeer goed werk en dat werk is alleen maar beter geworden sinds ik debuteerde in de Formule 1. Fouten maken is en blijft onvermijdelijk. Ik hoop alleen dat ik me niet meer zo vaak hoef te melden.”

Hoewel Todt aangaf dat Hamilton door een brief op te stellen misschien een schorsing voorkwam, stelt hij dat dit niet de reden was voor het schrijven. “Ik had de tijd om na te denken wat er was gebeurd en dat zette ik op papier. Daar heb ik ook antwoord op gehad. Nu kan ik het achter me laten, zoals mijn doel was. Ik kijk weer met frisse energie vooruit.”