Een boze Lewis Hamilton heeft na afloop van de Grand Prix van Monaco klare taal gesproken. De Brit werd bestraft tijdens de race en dat valt verkeerd bij hem. “Zoeken de stewards me omdat ik zwart ben?”

Hamilton kreeg straf vanwege zijn acties tijdens een onderling duel met Felipe Massa, wat enkele momenten later tot een crash van de Braziliaan leidde. Ook bij een crash van Pastor Maldonado in de slotfase was een rol voor hem weggelegd.

Niet alleen in Monaco moest Hamilton zich melden bij de stewards. Het was dit seizoen vaker raak. “Het seizoen is pas zes races oud, maar ik ben al vijf keer bij de stewards geweest. Het is één grote grap, het gaat helemaal nergens over”, spreekt hij furieus voor de camera van de BBC.

“Ik was veel sneller dan Massa, zat aan de binnenkant en toen stuurde hij wel heel erg vroeg in. Ik probeerde nog de kerbstone op te rijden om hem te ontwijken, maar in plaats daarvan word ik bestraft. Ook Maldonado stuurde in op het moment dat ik hem wilde inhalen.”

“Belachelijk, echt belachelijk deze coureurs. Ik vind het maar stom”, vervolgt Hamilton, die daarna een wellicht grappig bedoelde, maar pikante uitspraak doet. “Waarom de stewards mij moeten hebben iedere keer? Ik weet het niet. Misschien omdat ik zwart ben, zoals Ali G ook zegt. Ik weet het niet.”

De kampioen van 2008 stelt dat zijn vertrouwen in eigen rijkunsten niet lijdt onder de incidenten waar hij iedere keer toch maar weer bij betrokken is. “Ik heb sportiviteit hoog in het vaandel staan, maar ik probeer ook in te halen en voor leuke races te zorgen. Als ik fout zit, durf ik dat echt wel toe te geven. Alleen zit ik vandaag niet fout.”

“Misschien moet ik maar gewoon mijn mond houden de rest van dit seizoen en genieten van het vervolg dat ons te wachten staat. Het wordt vast prachtig. Al loopt Sebastian Vettel ondertussen wel ver uit. Ik heb alles gegeven vandaag, net als het team. Hulde dat mijn auto tijdig was hersteld.”